Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, που θα βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως GIS και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Η ανάπτυξή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, αλλά σταδιακά θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από το Μάρτιο του 2025, με την προσωρινή ανάθεση του έργου.
Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και δορυφορικές εικόνες για την ανίχνευση αυθαίρετων κατασκευών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ακρίβεια 20 εκατοστών στην απεικόνιση των κτιρίων, μέσω της δημιουργίας ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας (DSM) και της 3D απεικόνισης των κατασκευών.
Σημαντική έμφαση θα δοθεί στον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012-2019 και η πλατφόρμα θα συνεργάζεται με άλλα συστήματα, όπως το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών (ΕΗΣΥΚΑ) και θα ενσωματώνει εργαλεία για τους ελεγκτές δόμησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έλεγχοι αυθαίρετης δόμησης έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου ανακαλύφθηκαν πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, όπως πισίνες και τζακούζι, σε προστατευόμενες περιοχές.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αποκαλύπτουν και άλλες αυθαιρεσίες, όπως υπερβάσεις στο εμβαδόν των κτισμάτων και κατασκευές χωρίς τις απαραίτητες άδειες, με τα σχετικά πρόστιμα να φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογιών αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα του κράτους να ελέγχει αποτελεσματικά την αυθαίρετη δόμηση και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.