syneidisi ONline
35.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Οι δύο όψεις του κόσμου

    Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων

    Η μία όψη του κόσμου: Το 1% των πιο πλούσιων σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει το 40% των παγκόσμιων πόρων, ενώ το 10% των πιο πλούσιων κατέχει περισσότερο από το 80% των πόρων του πλανήτη. H ευημερία όσο και η βιωσιμότητα θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την αέναη κατανάλωση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, την οικονομική μεγέθυνση και την αύξηση του ΑΕΠ, διαφορετικά μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε 2 πλανήτες για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε φυσικούς πόρους.

    Η άλλη όψη του κόσμου:  Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ετήσιος τζίρος των κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων ξεπερνάει τα 1.6 τρισεκατομμύρια ευρώ, με τους πιο ανεπτυγμένους κλάδους να είναι η γεωργία και ο τραπεζο-πιστωτικός τομέας

    Τις δυο όψεις του κόσμου παρουσίασαν τρεις εκπρόσωποι του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου WorldWatch, στην πετυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων,  Η εκδήλωση, που οργανώθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (5 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμιο Σύνοδο Κορυφής Ρίο+20 που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Ρίο της Βραζιλίας, είχε ως στόχο την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης “Η Κατάσταση του Κόσμου – 2012”, του Ινστιτούτου Worldwatch.

    Οι τρεις εκπρόσωποι του Worldwatch Institute Europe που συμμετείχαν στην εκδήλωση, Bo Normander, διευθυντής του Ινστιτούτου, Ειρήνη Γλυκή και Alexandra Hayles ερευνήτριες, εστίασαν σε διαφορετικές πτυχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης που είναι απαραίτητη ούτως ώστε η ανάπτυξη σε πλανητικό επίπεδο να εισέλθει σε βιώσιμα πλαίσια και να συμβάλει στην ευημερία όλων των κοινωνιών.

    Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Bo Normander παρουσίασε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες που εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο από τα μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Τόνισε ότι τα στοιχεία της έκθεσης “Η Κατάσταση του Κόσμου – 2012” αποδεικνύουν την αποτυχία των υπαρχόντων μοντέλων ανάπτυξης, και την ανάγκη υιοθέτησης ενός μίγματος πολιτικών που θα εστιάσουν στην επιλεκτική αποανάπτυξη συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων και την συνολική στροφή προς την πράσινη οικονομία τόσο στις αναπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αλλαγής των μοντέλων κατανάλωσης στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, με ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας για να ενισχυθεί μεταξύ άλλων και η απασχόληση. Ολόκληρη η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.

    Η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια, Ειρήνη Γλυκή, παρουσίασε στοιχεία μιας πανευρωπαϊκής έρευνας για τη στάση και τις αντιλήψεις του κοινού και συγκεκριμένων ομάδων στόχων (επιχειρήσεις, ΜΚΟ, διαμορφωτές γνώμης και διανοούμενοι) για την ιεράρχηση των πιο σημαντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσίασή της ολοκληρώθηκε με προτάσεις-μηνύματα της Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών προς τους ηγέτες του κόσμου που θα συναντηθούν στο Ρίο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Ριο+20 (20 χρόνια μετά την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη). Αν και επικρατεί απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η παγκόσμια αυτή σύνοδος, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου WorldWatch  επισήμανε ότι πρέπει να γίνει η υπέρβαση και να επιτευχθεί η πολυπόθητη περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Ολόκληρη η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.

    Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Alexandra Hayles, παρουσίασε τις αλλαγές που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά στην ανάπτυξη συνεργατικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε διάφορους παραγωγικούς κλάδους. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ετήσιος τζίρος των κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων ξεπερνάει τα 1.6 τρισεκατομμύρια ευρώ, με τους πιο ανεπτυγμένους κλάδους να είναι η γεωργία και ο τραπεζο-πιστωτικός τομέας. Παρουσίασε, επίσης, συγκεκριμένα παραδείγματα ανταλλακτικής οικονομίας και κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας στις πόλεις. Ολόκληρη η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.

    Ο Νίκος Χρυσόγελος, οικοδεσπότης της εκδήλωσης, τόνισε, συνοψίζοντας: “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική και οικονομική αλλά και οικολογική και κοινωνική. Η στροφή στην πράσινη οικονομία και η υιοθέτηση οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης είναι βασικά εργαλεία για την έξοδο από την πολλαπλή κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και πιο ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που μεγάλο μέρος του προβλήματος της οφείλεται στην περιβαλλοντική και ενεργειακή αναποτελεσματικότητά της”.

    Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, η Πράσινη ευρωβουλευτής από τη Φιλανδία, Satu Hassi τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο τεχνολογική καινοτομία, αλλά και – ή κυρίως – κοινωνική καινοτομία και μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση των θεσμών, των αξιών και των πολιτικών για να εξέλθουμε από τη κρίση στην Ευρώπη.

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα