Δημόσιο: Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση προσωρινής σύνταξης
Την κατάργηση της προσωρινής σύνταξης στο δημόσιο αποκάλυψε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης μιλώντας στην διαρκή επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής, πριν λίγες ημέρες.
Η κατάργηση της προσωρινής σύνταξης για το Δημόσιο σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν απευθείας την οριστική κύρια σύνταξη και μάλιστα πριν κλείσει ο μήνας από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.
Ο λόγος που επιτρέπει την κατάργηση της προσωρινής σύνταξης είναι ότι ο χρόνος αναμονής για την απονομή σύνταξης στο Δημόσιο έχει μειωθεί σημαντικά.
Οι συντάξεις γήρατος βγαίνουν στον ένα με ενάμιση μήνα, αλλά επειδή η νομοθεσία του Δημοσίου προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης αμέσως μετά την αίτηση, οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν μπορούν να αρνηθούν την πληρωμή της έως ότου λάβουν την οριστική σύνταξη.
Οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% των αποδοχών που τους αναλογούν με βάση το μισθολόγιο του 2011. Το ποσό αυτό υπολείπεται σημαντικά έναντι της σύνταξης και βάσει νόμου καταβάλλεται για ένα τρίμηνο εντός του οποίου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πάρουν την οριστική τους σύνταξη.
“Μπορούμε να καταργήσουμε την προσωρινή σύνταξη στο Δημόσιο, και αυτό θα γίνει. Με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που διαθέτει ο ΕΦΚΑ οι συντάξεις του Δημοσίου θα μπορούσαν να βγαίνουν σε δυο τρείς μέρες. Τώρα βγαίνουν σε ένα μήνα γιατί το σύστημα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να δίνει πρώτα την προσωρινή και μετά την οριστική σύνταξη”, ανέφερε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ παρουσιάζοντας στους βουλευτές όλων των κομμάτων την πορεία του Ταμείου.
Υπάρχουν βέβαια και οι καθυστερήσεις που εντοπίζονται σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, αλλά και σε ασφαλισμένους με ελλιπή δικαιολογητικά ή με χρέη στα ταμεία. Σε αυτές τις κατηγορίες ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και στον ένα χρόνο.