Δασμοί: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τα μπρος πίσω του Τραμπ – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
- Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δασμούς της τάξης του 35% τον Καναδά και 15 με 20% όλες τις άλλες χώρες – Η μάχη με την Κίνα στο γήπεδο της Ασίας – Σύμμαχοι και εχθροί αντιμετωπίζονται το ίδιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει μπρος πίσω με τους δασμούς.
Τις τελευταίες δύο ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει επιβάρυνση 35% στα προϊόντα από τον Καναδά που εισάγονται στις ΗΠΑ και 50% σε αυτά από τη Βραζιλία.
Οι κινήσεις του Τραμπ είναι απρόβλεπτες, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το BBC, η Ασία παραπαίει από την τελευταία ομοβροντία δασμών του Τραμπ και αναρωτιέται αν κερδίζει κανείς.
«Βαθιά λυπηρή» χαρακτήρισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα την τελευταία απειλή του Αμερικανού προέδρου για δασμούς, δηλαδή την επιβολή εισφοράς 25% στα ιαπωνικά προϊόντα.
Το Τόκιο, επί μακρόν σύμμαχος των ΗΠΑ, προσπαθεί σκληρά να αποφύγει τα αμερικάνικα χτυπήματα. Επιδιώκει παραχωρήσεις για τις ταλαιπωρημένες αυτοκινητοβιομηχανίες του, ενώ αντιστέκεται στις πιέσεις να ανοίξει τις αγορές του στο αμερικανικό ρύζι.
Υπήρξαν πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας έχει επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τουλάχιστον επτά φορές από τον Απρίλιο, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς κατά φίλων και εχθρών.
Ωστόσο, αυτά τα ταξίδια φαίνεται να έχουν αποδώσει ελάχιστους καρπούς. Αρχικά ο Τραμπ χαρακτήρισε το Τόκιο «σκληρό» και στη συνέχεια «κακομαθημένο», καθώς οι συνομιλίες τραβούσαν σε μάκρος.
Έπειτα, αυτή την εβδομάδα, η Ιαπωνία προστέθηκε στον κατάλογο των 23 χωρών στις οποίες εστάλησαν δασμολογικές επιστολές – 14 από αυτές βρίσκονται στην Ασία.
Από τη Νότια Κορέα έως τη Σρι Λάνκα, πολλές από αυτές είναι κόμβοι μεταποίησης με γνώμονα τις εξαγωγές.
Διαδηλωτές στη Βραζιλία καταγγέλλουν την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Φόβος ότι θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός
Όπως προαναφέρθηκε την Παρασκευή, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς της τάξης του 35% για τα αγαθά που εισάγονται από τον Καναδά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους γενικούς δασμούς από 10% έως και 20% για τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι περαιτέρω επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να εκτινάξουν τον πληθωρισμό.
«Θα πούμε απλώς ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες θα πληρώσουν, είτε είναι 20% είτε 15%. Θα το επεξεργαστούμε αυτό τώρα», δήλωσε στο NBC News.
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Αυγούστου για να συνάψουν συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει το BBC, είναι πιθανό να αναρωτιούνται για τις πιθανότητές τους, δεδομένου ότι η Ιαπωνία, ένας σταθερός σύμμαχος που επιδιώκει ανοιχτά μια συμφωνία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλούς δασμούς.
Ο Τραμπ γύρισε πίσω το ρολόι των δασμών, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο. Ποιος, όμως, κερδίζει και ποιος χάνει;
Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Κατά μία έννοια, σχεδόν όλες οι χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τραμπ νωρίτερα φέτος επωφελούνται από την παράταση της προθεσμίας. Τώρα έχουν άλλες τρεις εβδομάδες για να συνάψουν συμφωνίες.
«Η αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει τώρα πίεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου», δήλωσε ο Σουάν Τεκ Κιν, επικεφαλής έρευνας της United Overseas Bank.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, οι οποίες έλαβαν αυτή την εβδομάδα δασμολογικές επιστολές, θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να αναζητήσουν μια λύση.
Βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας, καθώς η Ουάσινγκτον στοχεύει τις κινεζικές εξαγωγές που επαναδρομολογούνται μέσω τρίτων χωρών.
Οικονομολόγοι δήλωσαν στο BBC ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες παρατάσεις, δεδομένης της πολυπλοκότητας των εμπορικών συμφωνιών.
Οι χώρες θα χρειαστούν χρόνο για να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του Τραμπ, οι οποίες, με βάση τις επιστολές, δεν είναι απολύτως σαφείς, δήλωσε ο λέκτορας επιχειρήσεων Άλεξ Κάπρι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Για παράδειγμα, τα προϊόντα που μεταφορτώνονται έχουν επιβαρυνθεί ειδικά ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ. Όμως, δεν είναι σαφές αν αυτό ισχύει για τα ολοκληρωμένα προϊόντα ή για όλα τα εισαγόμενα συστατικά.
Όπως και να έχει, θα χρειαστεί πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού, δήλωσε ο Κάπρι.
«Θα είναι μια αργή, μακροχρόνια και εξελισσόμενη διαδικασία που θα περιλαμβάνει πολλά τρίτα μέρη, εταιρείες τεχνολογίας και συνεταίρους που ασχολούνται με τα logistics», πρόσθεσε.
Χαμένοι οι Ασιάτες κατασκευαστές
Φαίνεται σαφές ότι οι δασμοί είναι εδώ για να μείνουν, γεγονός που καθιστά το παγκόσμιο εμπόριο χαμένο, γράφει το BBC.
Οι εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα με παγκόσμιες δραστηριότητες παραμένουν σε κίνδυνο, δήλωσε ο Κάπρι.
Αυτό πλήττει όχι μόνο τους εξαγωγείς, αλλά και τους εισαγωγείς και τους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Επίσης, αποτελεί πλήγμα για τις οικονομικές φιλοδοξίες μεγάλου μέρους της Ασίας, η άνοδος της οποίας τροφοδοτήθηκε από τη μεταποίηση, από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Ο Άλεξ Κάπρι σημείωσε ότι δεν είναι συνετό να κάνουμε απολογισμό για το ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν επειδή το διεθνές εμπόριο, ιδίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι τόσο βαθιά αλληλένδετο.
Ορισμένες χώρες, ωστόσο, θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερα από άλλες.
Το Βιετνάμ ήταν το πρώτο στην Ασία που έκλεισε συμφωνία, αλλά έχει μικρή επιρροή στην Ουάσιγκτον και τώρα αντιμετωπίζει επιβαρύνσεις που φτάνουν το 40%.
Το ίδιο ισχύει και για την Καμπότζη. Μια φτωχή χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, διαπραγματεύεται μια συμφωνία καθώς ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 35%.
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι σε θέση να αντέξουν περισσότερο, επειδή είναι πλουσιότερες και έχουν ισχυρότερους γεωπολιτικούς μοχλούς πίεσης.
Η Ινδία, η οποία επίσης έχει δυνατότητες επιρροής, δεν έχει λάβει ακόμη επιστολή. Μια συμφωνία φαινόταν επικείμενη, αλλά φαίνεται να καθυστερεί λόγω βασικών σημείων εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ινδική γεωργική αγορά και των κανόνων της χώρας για τις εισαγωγές.
Κοντέινερ φορτώνεται σε πλοίο σε λιμάνι του Βιετνάμ.
Στους ηττημένους και η συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας
«Παρά τη στενή οικονομική και στρατιωτική της σχέση με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία αντιμετωπίζεται όπως και άλλοι ασιατικοί εμπορικοί εταίροι», δήλωσε ο οικονομολόγος Γέσπερ Κολ.
Αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη σχέση τους, ιδίως καθώς το Τόκιο, με τα μεγάλα οικονομικά αποθέματά του, φαίνεται να είναι έτοιμο για το μακροχρόνιο παιχνίδι.
«Η Ιαπωνία έχει αποδείξει ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής και νομίζω ότι αυτό έχει ενοχλήσει τον Τραμπ», δήλωσε ο Κολ.
Παρά την έλλειψη ρυζιού που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, ο πρωθυπουργός Ισίμπα αρνήθηκε να αγοράσει αμερικανικό ρύζι, επιλέγοντας αντ’ αυτού να προστατεύσει τους εγχώριους αγρότες. Η κυβέρνησή του αρνήθηκε επίσης να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της, σημειώνει το BBC.
«Είναι καλά προετοιμασμένοι», υποστήριξε ο Κολ.
Ο ίδιος είπε ότι την επομένη της ανακοίνωσης των δασμών από τον Τραμπ τον Απρίλιο, το Τόκιο κήρυξε οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δημιούργησε εκατοντάδες κέντρα διαβούλευσης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
«Η Ιαπωνία θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα είναι αξιόπιστη», είπε ο Κολ, γιατί ποια είναι η εγγύηση ότι ο Τραμπ δεν θα αλλάξει πάλι γνώμη;
Με τις εκλογές για την άνω Βουλή της Ιαπωνίας να διεξάγονται αυτόν τον μήνα, θα ήταν έκπληξη αν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο, δήλωσε ο Κολ.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Είναι όμως αυτό κάτι που θα προκαλέσει ύφεση στην Ιαπωνία; Όχι», τόνισε.
Ποιος θα νικήσει; Οι ΗΠΑ ή η Κίνα;
Η Ασία θεωρείται εδώ και καιρό βασικό πεδίο μάχης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου και οι αναλυτές λένε ότι, λόγω των δασμών, ο Τραμπ μπορεί να παραχωρήσει έδαφος.
Πρώτον, δεδομένου του πόσο πολύπλοκες μπορεί να είναι αυτές οι συμφωνίες, ο Τραμπ μπορεί να το παρατραβήξει, παρατείνοντας ξανά την προθεσμία, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.
«Η διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ έχει στην πραγματικότητα υποβαθμιστεί, καθώς αποκάλυψαν ότι τα χαρτιά τους δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ισχυρά όσο θα ήθελαν», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του NUS, Ντέιβιντ Τζακς.
Οι συμφωνίες που θα συναφθούν θα μπορούσαν να έχουν ως κόστος την αναδιαμόρφωση του εμπορίου και των δεσμών που οικοδομήθηκαν επί δεκαετίες.
Η επιλογή του Τραμπ να αναρτήσει τις επιστολές στο διαδίκτυο, αντί να παραδοθούν μέσω των παραδοσιακών διπλωματικών διαύλων, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, δήλωσε ο Κάπρι, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πολιτικό θέατρο».
Η σύγχυση που προκλήθηκε είναι ένα «μεγάλο δώρο» για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια σταθερή εναλλακτική λύση στην απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η αγορά των ΗΠΑ δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί και το Πεκίνο έχει τις εντάσεις που του αναλογούν με χώρες σε αυτό το τμήμα του κόσμου, από το Βιετνάμ έως την Ιαπωνία.
Η Κίνα βρίσκεται στη μέση των δικών της εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, αν και έχει περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε πλήρη συμφωνία – μέχρι τις 13 Αυγούστου.
Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα κερδίσει περισσότερους φίλους σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, αλλά η μάχη συνεχίζεται.
«Και τα δύο μέρη βλέπουν την ανάγκη για διαζύγιο», δήλωσε ο καθηγητής Τζακς, «αλλά το να φτάσουμε εκεί θα είναι δύσκολο και θα περιλαμβάνει διαδικασίες που θα διαρκέσουν χρόνια, αν όχι δεκαετίες».