Διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 3 – 8 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο “Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος”
Σε “Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος” θα μετονομαστεί ο θερινός κινηματογράφος της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται εντός του Αττικού Άλσους, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργού.
Η εκδήλωση ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:00 στο χώρο του κινηματογράφου. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995).
«Η μετονομασία του θερινού κινηματογράφου εντός του Αττικού Άλσους δεν είναι παρά ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να απονείμουμε στον Έλληνα στοχαστή σκηνοθέτη και δημιουργό, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Επιθυμία μας είναι η καταγραφή του ονόματός του στο χώρο που σημάδεψε για πάντα, αυτόν δηλαδή του κινηματογράφου, να παραπέμπει εις το διηνεκές στο σημαίνοντα λόγο, την ποίηση των εικόνων, τη λυρικότητα και τη βαθιά γνώση της ιστορίας που αποτύπωσε στα έργα του», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Η απόδοση του νέου ονόματος θα σημάνει και την έναρξη του 1ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση» που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 3-8 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Η διοργάνωση του Αφιερώματος αποτελεί μία πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννας Παπαδημητρίου – Τσάτσου, η οποία ευελπιστεί να γίνει θεσμός και να προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν, επιλεγμένες ταινίες σε ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, πόλο έλξης σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Για τη θεματική του Κινηματογραφικού Αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, η Αντιπεριφερειάρχης, κα. Παπαδημητρίου, εξηγεί: «Η Περιφέρεια Αττικής με σκοπό πράγματι να καταστήσει το Αττικό Άλσος πόλο έλξης πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει για πρώτη χρονιά ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες που έχουν χρόνια να προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες, όπως η ταινία Σκιές και σιωπή, κλασικές ταινίες, όπως Τα σταφύλια της οργής, που έχουν αποκατασταθεί, αναδεικνύοντας έτσι την πολύτιμη δουλειά των κινηματογραφικών αρχείων, αλλά και ταινίες σύγχρονες που η δυναμική τους τις έχει καταστήσει ήδη διαχρονικές, όπως Το μίσος. Η επιλογή της θεματικής του συγκεκριμένου αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, όπως δηλώνεται και από τον τίτλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Αντίθετα, είναι άκρως συνειδητή προκειμένου μέσα από το πολιτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων ταινιών να επιχειρηθεί εκ νέου η ανάγνωση της κρίσης μέσα από ό,τι έχει προηγηθεί, αλλά και ό,τι ισχύει ακόμα, στο ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό πλαίσιο.
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους θεατές μία ανάσα από την καθημερινότητα, τόσο μέσα από τον ίδιο το χώρο του Αττικού Άλσους που συνιστά έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου, όσο, και κυρίως, μέσα από τις ίδιες τις ταινίες και την τέχνη του κινηματογράφου που με τη μαγεία των εικόνων ενεργοποιεί την κριτική σκέψη και προτείνει μία ουσιαστική διέξοδο. Ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι μεγάλη και ότι το πρώτο αυτό αφιέρωμα θα είναι η αφετηρία πολλών ακόμη».
Η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, αναφέρει επίσης:
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα και διεθνή σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνοντας το όνομά του στο θερινό κινηματογράφο του Αττικού Άλσους. Συγχαίρουμε επίσης, για τη διοργάνωση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενός κινηματογραφικού αφιερώματος για την οικονομική κρίση, θεματική, στην οποία ο μεγάλος δημιουργός άνοιξε με τον οραματικό του τρόπο καινοτόμους δρόμους».
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προσέλευσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00.
Δήλωση της κας Άννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
“Με το 1ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Κοινωνία σε Κρίση» που η Περιφέρεια
Αττικής διοργανώνει για πρώτη χρονιά σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοδοξεί να προσφέρει στους πολίτες μία ανάσα από την καθημερινότητα, τόσο μέσα από τον ίδιο το χώρο του Αττικού Άλσους που συνιστά έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου, όσο, και κυρίως, μέσα από τις ίδιες τις ταινίες και την τέχνη του κινηματογράφου που με τη μαγεία των εικόνων ενεργοποιεί την κριτική σκέψη και προτείνει μία ουσιαστική διέξοδο. Η θεματική του αφιερώματος δε θα μπορούσε παρά να άπτεται της σημερινής πραγματικότητας, την ίδια στιγμή όμως, που φιλοδοξεί μέσα από τα κινηματογραφικά έργα να προτείνει μία διαφορετική ανάγνωση.”
Το Πρόγραμμα Προβολών του 1ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση».
Πρόγραμμα προβολών
ΔΕΥΤΕΡΑ 2/07
ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΊΑΣ
21.00 | Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), 176 ́
Είσοδος με προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ 3/07
21.00 | Το αλάτι της γης (1954), 94 ́
ΤΕΤΑΡΤΗ 4/07
21.00 | Το μίσος (1995), 98 ́
ΠΕΜΠΤΗ 5/07
21.00 | Wasted Youth (2011),122 ́
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/07
21.00 | Τα σταφύλια της οργής (1940), 129 ́
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/07
21.00 | Σκιές και σιωπή (1962), 129 ́
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/07
21.00 | Οι επίλεκτοι (2007), 115 ́
Είσοδος Ελεύθερη
ΔΕΥ 2/07 | 21:00 | ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΊΑΣ
Το βλέμμα του Οδυσσέα
Ulysses’ Gaze
Μυθοπλασία, Ελλάδα-Γαλλία-Ιταλία-Γερμανία-Ην. Βασ. Γιουγκοσλαβία-Βοσνία και
Ερζεγοβίνη-Αλβανία-Ρουμανία, 1995, α/μ & έγχρ., 176 ́
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
(συνεργασία: Tonino Guerra, Πέτρος Μάρκαρης/ προσαρμογή: Giorgio Silvagni)
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης, Ανδρέας Σινάνος Ηθοποιοί: Harvey Keitel, Maia
Morgenstern, Erland Josephson, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος Παραγωγή: Mega Channel, Channel 4, EKK, Paradis Films, La Generale D’ Images, La Sept Cinema, Canal+, Basic Cinematografica, Istituto Nazionale Luce, Rai, Tele Munchen Fernseh Produktionsgesellschaft (Tmg), Concorde Films
O ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην
πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των Αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ, όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου, κατ’ επέκταση), που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο. Η ταινία απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων, υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα και Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες το 1995, Βραβείο FIPRESCI στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου την ίδια χρονιά, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Μοντάζ στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης το 1996.
Γεννημένος στην Αθήνα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935-2012) ξεκίνησε τις
σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία και εγκατέλειψε στο πτυχίο για
τη σχολή κινηματογράφου IDHEC στο Παρίσι, όπου δε θα ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω διαφωνίας με τον καθηγητή σκηνοθεσίας. Το 1964 επιστρέφει στην
Ελλάδα και ξεκινά να εργάζεται ως κριτικός στην Δημοκρατική Αλλαγή. Συμμετέχει
για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης με τη μικρού μήκους ταινία
Εκπομπή το 1968 και αποσπά το Βραβείο Κριτικών. Το 1969 ιδρύει το περιοδικό
Σύγχρονος Κιν/φος με το Βασίλη Ραφαηλίδη. Θα γυρίσει συνολικά 13 ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες έχουν διακριθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 1992 του
απονεμήθηκε το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2005 είχε τιμηθεί με το αντίστοιχο παράσημο στην Ιταλία. Πέρα
από την πληθώρα κινηματογραφικών βραβείων είχε τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο
του Αιγαίου και πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επίτιμος διδάκτωρ.
Το αλάτι της γης
alt of the Earth
TΡΙ 3/07 | 21:00
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1954, α/μ, 94 ́
Σκηνοθεσία: Herbert J. Biberman Σενάριο: Michael Wilson Φωτογραφία: Stanley Meredith, Leonard Stark Ηθοποιοί: Juan Chacon, Rosaura Revueltas, Will Greer, David Wolfe, Mervin Williams Παραγωγή: Independent Production Company (IPC), International Union of Mine, Mill and Smelter Workers Διανομή: New Star
Βασισμένη στην πραγματική ιστορία μίας απεργίας σε ορυχείο ψευδαργύρου στο Νέο Μεξικό, και απαγορευμένη στις Η.Π.Α. ως το 1965, η ταινία ασχολείται με την προκατάληψη εναντίον των Μεξικανό-αμερικανών εργατών που απεργούν διεκδικώντας την ισοτιμία των μισθών τους με εκείνους των Άγγλων εργαζομένων σε άλλα ορυχεία, καθώς και την αξιοπρεπή μεταχείριση από τα αφεντικά τους. Η ταινία συνιστά συγχρόνως και ένα δείγμα «πρώιμου φεμινισμού», καθώς οι γυναίκες των ανθρακωρύχων διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απεργία, παρά τις αντιρρήσεις των συζύγων τους. Η πρωταγωνίστρια Ροζάουρα Ρεβουέλτας βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο Κάρλοβι Βάρι το 1954, ενώ στο ίδιο φεστιβάλ η ταινία απέσπασε και την Κρυστάλλινη Σφαίρα. Η ταινία κρίθηκε «πολιτιστικά σημαντική» από τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, η οποία προχώρησε στην αποκατάστασή της το 1992.
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χέρμπερτ Μπίμπερμαν (1900-1971) ξεκίνησε την καριέρα του από το θέατρο. Μπήκε στη Μαύρη Λίστα το 1947, αφού αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Το 1950 του επιβλήθηκε πρόστιμο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για ασέβεια προς το Κονγκρέσο.
Το μίσος
La haine
ΤΕΤ 4/07 | 21:00
Μυθοπλασία, Γαλλία, 1995, α/μ, 98 ́
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Mathieu Kassovitz Φωτογραφία: Pierre Aïm
Ηθοποιοί: Vincent Cassel, Hubert Kounde, Saïd Taghmaoui, Abdel
Ahmed Ghili, Solo, Heloise Rauth Παραγωγή: Canal+, Cofinergie 6,
Egg Pictures, Kasso Inc., La Sept Cinema, Les Productions Lazennec,
Polygram, Studio Image Διανομή: New Star
Ένα 24ωρο από τη ζωή τριών φίλων μεταναστών στο Παρίσι που
προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους, ο οποίος έπεσε
θύμα αστυνομικής βίας, ενώ περιφέρονται άσκοπα στις φτωχογειτονιές του Παρισιού με ένα κλεμμένο περίστροφο. Η ταινία εικονογραφεί, με ιδιαίτερη κινηματογραφική ματιά (κάμερα στο χέρι), το αδιέξοδο και την καθημερινή βία στο περιθώριο της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι νέοι βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες.
Γεννημένος στο Παρίσι (1967), ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός Ματιέ Κασοβίτς έτυχε διεθνούς αναγνώρισης με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Το μίσος που απέσπασε πλήθος βραβείων. Η ταινία Πορφυρά ποτάμια που σκηνοθέτησε το 2000 σημείωσε επίσης μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία.
Wasted Youth
ΠΕΜ 5/07| 21:00
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2011, έγχρ., 122 ́
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Jan Vogel Φωτογραφία: Manu Tilinski, Jan Vogel Ηθοποιοί: Χάρης Μάρκου, Αρθούρος Κιβιλιόβ, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Jason Wastor, Σύλλας Τζουμέρκας
Παραγωγή: Oxymoron Films, Stefi Films Διανομή: StraDa Films
Η ιστορία ενός δεκαεξάχρονου σκειτά που «σκοτώνει» το χρόνο του κι ενός σαραντάχρονου δημοσίου υπαλλήλου που συνθλίβεται στους τέσσερις τοίχους της οικογενειακής του φρίκης, διασταυρώνονται με απρόοπτα αποτελέσματα. Οι ιστορίες τους καταγράφονται μέσα στην ίδια αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί και ο αποπνικτικός αυγουστιάτικος καύσωνας, ενώ αφήνουν να διαφανούν και τα πρώτα σημάδια της κρίσης. Η αυτοσχεδιαστική αυτή ταινία χαμηλού προϋπολογισμού άνοιξε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρόττερνταμ το 2011.
Παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (1967) σπούδασε ΜΜΕ και Κινηματογράφο στην
Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει γυρίσει πολλές μικρού μήκους ταινίες και διαφημιστικά σποτ, ενώ η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Bank Bang (2008) σημείωσε εμπορική επιτυχία και βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κιν/φου.
Γεννημένος στο Εκουαδόρ και μεγαλωμένος στο Αμβούργο της Γερμανίας, ο Γιαν Φόγκελ (1973) σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτισμό.
Εργάζεται ως σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας σε διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους στη Γερμανία.
Τα σταφύλια της οργής
The Grapes of Wrath
ΠΑΡ 6/07 | 21:00
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1940, α/μ, 129 ́
Σκηνοθεσία: John Ford Σενάριο: Nunnally Johnson (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του John Steinbeck) Φωτογραφία: Gregg Toland Ηθοποιοί: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris
Bowdon Παραγωγή: 20th Century Fox
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ γυρίζεται τα χρόνια που η Αμερική αρχίζει μόλις να ανακάμπτει από το σοκ του οικονομικού κραχ, αποσπώντας τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία αναφέρεται στη μετανάστευση μιας οικογένειας αγροτών από την Οκλαχόμα προς την καλιφορνέζικη γη της επαγγελίας λόγω των δυσμενών συνθηκών που
έφερε η κρίση του 1930. «Οικογενειακή σπουδή», όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει ο Φορντ την ταινία του, αλλά και «κοινωνική σπουδή» για τις πρώτες συνέπειες του καπιταλιστικού συστήματος, τα Σταφύλια της Οργής έκαναν διάσημο τον Φορντ, καθώς, στη βάση του κοινωνικού ρεαλισμού που το Χόλιγουντ δεν είχε αγγίξει μέχρι εκείνη τη στιγμή, εξιστορούσαν, χωρίς ίχνος εξωραϊσμού, μια νωπή ακόμη ανάμνηση στη συλλογική συνείδηση. Η ταινία προβάλλεται στην ψηφιακά αποκατεστημένη εκδοχή της από την 20th Century Fox.
Ο Τζον Φορντ (1894-1973) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες διεθνώς. Τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τις ταινίες: Ο καταδότης (1935), Τα σταφύλια της οργής (1940), Η κοιλάδα της κατάρας (1941) και Ένας ήσυχος άνθρωπος (1952). Το 1973 τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Συνολικής Προσφοράς που απένειμε ποτέ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Σκιές και σιωπή
To Kill a Mockingbird
ΣΑΒ 7/07 | 21:00
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1962, α/μ, 129 ́
Σκηνοθεσία: Robert Mulligan Σενάριο: Horton Foote (βασισμένο στο
ομώνυμο μυθιστόρημα της Harper Lee) Φωτογραφία: Russell Harlan
Ηθοποιοί: Gregory Peck, Brock Peters, Frank Overton, John Megna,
Rosemary Murphy Παραγωγή: Universal, Pakula-Mulligan, Brentwood
Productions, Διανομή: UIP
Ένας δικηγόρος στον αμερικανικό Νότο, την περίοδο της Βαθιάς Ύφεσης, υπερασπίζεται έναν μαύρο άνδρα που κατηγορείται άδικα για βιασμό, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναθρέψει τα ορφανά από μητέρα παιδιά του σε μια περιοχή, όπου κυριαρχεί η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία. Η οικονομική κρίση και ο ρατσισμός συσχετίζονται με μαεστρία στην κινηματογραφική διασκευή του
ομότιτλου μυθιστορήματος της Χάρπερ Λη. Όσκαρ Ερμηνείας για τον Γκρέγκορι Πεκ, Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Χόρτον Φουτ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Η ταινία προβάλλεται στην ψηφιακά αποκατεστημένη εκδοχή της από την Universal.
Με σπουδές δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας, ο Ρόμπερτ Μάλιγκαν (1925-2008) ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ προτάθηκε για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία Σκιές και σιωπή.
Οι επίλεκτοι
Tropa de elite
ΚΥΡ 7/07 | 21:00
Μυθοπλασία, Βραζιλία-Ολλανδία-ΗΠΑ-Αργεντινή, 2007, έγχρ., 115 ́
Σκηνοθεσία: Jose Padilha Σενάριο: Jose Padilha, Braulio Mantovani, John Kaylin, Andre Batista, Rodrigo Pimentel, Luiz Eduardo Soares Φωτογραφία: Lula Carvalho Ηθοποιοί: Wagner Moura, Andre Ramiro, Caio Junqueira, Milhem Cortaz, Fernanda Machado Παραγωγή: Zazen Produções, Posto 9, Feijão Filmes, The Weinstein Company, Estudios Mega, Quanta Centro de Produções Cinematográficas, Universal Pictures do Brasil, Costa Films Διανομή: Odeon
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τη διασφάλιση της διέλευσής του από τις διαβόητες φαβέλες, ο αστυνόμος Nascimento, μέλος της σκληροτράχηλης Tropa de elite (Ειδικές Δυνάμεις), προσπαθεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο, ερχόμενος αντιμέτωπος με την εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών, που, για χρόνια,
με την ανοχή της ίδιας της Αστυνομίας, έχουν επικρατήσει στις υποβαθμισμένες και περιθωριοποιημένες αυτές συνοικίες. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χοσέ Παντίλα απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και δώδεκα ακόμα βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ στη Λατινική Αμερική.
Γεννημένος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Χοσέ Παντίλα (1967), έγινε ευρύτερα γνωστός με το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Bus 174 (2002) που απέσπασε βραβεία τόσο στη Βραζιλία όσο και στο εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
Γραφείο Τύπου Ταινιοθήκης της Ελλάδος:
Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη: 210 3612046, 6973562081 isminicb@gmail.com
Φαίδρα Παπαδοπούλου: 210 3612046 phaedrapap@tainiothiki.gr
Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής:
213 2063504, 807, 501, 210 6993404 grafeiotypou@patt.gov.gr