Home Κεντρικό θέμα Συνείδηση Πολωνία: Η Παναγία των 55,6 μέτρων αλλάζει τον ορίζοντα ενός μικρού χωριού

Πολωνία: Η Παναγία των 55,6 μέτρων αλλάζει τον ορίζοντα ενός μικρού χωριού

0

Από ένα μικρό χωριό της κεντρικής Πολωνίας, με πληθυσμό περίπου 150 κατοίκων, ξεκινά μια νέα ιστορία θρησκευτικού τουρισμού. Στο Κονοτόπιε αποκαλύφθηκε το ψηλότερο άγαλμα της Παναγίας στην Ευρώπη, ύψους 55,6 μέτρων, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Το εντυπωσιακό έργο φιλοδοξεί να προσελκύσει προσκυνητές και επισκέπτες, αλλά ταυτόχρονα έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη θέση της θρησκείας, τη χρήση μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων και τα όρια της αρχιτεκτονικής υπερβολής.

Το Κονοτόπιε δεν ήταν μέχρι σήμερα ένας προορισμός που θα συναντούσε κανείς στις βασικές τουριστικές διαδρομές της Πολωνίας. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό στην κεντρική χώρα, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα γνωστά αξιοθέατα. Πλέον, όμως, η εικόνα της περιοχής έχει αλλάξει ριζικά.

Το άγαλμα της Παναγίας υψώνεται πάνω από το τοπίο και είναι ορατό από μεγάλη απόσταση. Η ίδια η μορφή έχει ύψος περίπου 40,6 μέτρα, ενώ το υπόλοιπο ύψος προέρχεται από την ειδικά διαμορφωμένη βάση της. Στο συγκρότημα προβλέπεται και χώρος από τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα της γύρω περιοχής.

Η επιλογή της 15ης Αυγούστου για τα εγκαίνια δεν ήταν τυχαία. Η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές του καθολικού ημερολογίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πολωνία, μια χώρα όπου η καθολική παράδοση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής ταυτότητας.

Η τελετή συγκέντρωσε εκατοντάδες πιστούς. Η λειτουργία, η ευλογία του μνημείου και οι εκδηλώσεις που πλαισίωσαν τα εγκαίνια μετέτρεψαν το μικρό χωριό σε σημείο συνάντησης για ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Στην τελετή έδωσε το «παρών» και ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και ιστορική προσωπικότητα του κινήματος «Αλληλεγγύη». Η παρουσία του προσέδωσε έναν επιπλέον συμβολισμό σε ένα έργο που συνδέεται άμεσα με την καθολική παράδοση της χώρας.

Ένα έργο με υψηλό κόστος

Πίσω από το μνημείο βρίσκονται οι επιχειρηματίες Ρόμαν και Γκραζίνα Καρκόσικ, οι οποίοι χρηματοδότησαν την κατασκευή του. Το ζευγάρι έχει παρουσιάσει το έργο ως προσωπική έκφραση πίστης και ευγνωμοσύνης.

Το κόστος έχει υπολογιστεί από πολωνικά μέσα ενημέρωσης σε περίπου 100 εκατομμύρια ζλότι, ποσό που αντιστοιχεί σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια επένδυση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, καθώς το μέγεθος της δαπάνης είναι ιδιαίτερα μεγάλο για έναν μικρό οικισμό.

Οι υποστηρικτές του έργου υποστηρίζουν ότι το μνημείο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την τοπική ανάπτυξη. Περισσότεροι επισκέπτες σημαίνουν αυξημένη ζήτηση για καταλύματα, εστίαση, μεταφορές και άλλες υπηρεσίες. Για μια περιοχή που δεν διέθετε μέχρι σήμερα ισχυρή τουριστική ταυτότητα, η προοπτική αυτή θεωρείται σημαντική.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές θέτουν ένα διαφορετικό ερώτημα: αν τόσο μεγάλα ποσά είναι σκόπιμο να επενδύονται σε ένα γιγαντιαίο θρησκευτικό μνημείο, όταν υπάρχουν κοινωνικές και υποδομικές ανάγκες που παραμένουν ανοιχτές.

Η συζήτηση δεν περιορίζεται στους κατοίκους ή στους οικονομολόγους. Ακόμη και μέσα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για την αισθητική και την κλίμακα του έργου.

Το νέο σύμβολο του Κονοτόπιε

Η κατασκευή δεν είναι η ψηλότερη θρησκευτική απεικόνιση στον κόσμο. Στις Φιλιππίνες, το μνημείο «Mother of All Asia» ξεπερνά τα 90 μέτρα. Στην Ευρώπη, όμως, η νέα Παναγία της Πολωνίας καταλαμβάνει πλέον μια ξεχωριστή θέση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το μνημείο δεν δημιουργήθηκε σε μια μεγάλη πόλη ή σε έναν ήδη καθιερωμένο τόπο προσκυνήματος. Δημιουργήθηκε σε έναν μικρό αγροτικό οικισμό, με την προσδοκία ότι ακριβώς το μέγεθός του θα δημιουργήσει έναν νέο προορισμό.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την περιοχή. Η κατασκευή μπορεί να γίνει ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο που θα φωτογραφίζουν οι περαστικοί ή μπορεί να εξελιχθεί σε οργανωμένο κέντρο θρησκευτικού τουρισμού με σταθερή ροή επισκεπτών.

Η Πολωνία έχει άλλωστε μακρά παράδοση στον θρησκευτικό τουρισμό. Η Τσεστοχόβα, με το περίφημο μοναστήρι της Γιασνά Γκούρα και την εικόνα της Μαύρης Παναγίας, προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Το Κονοτόπιε επιχειρεί τώρα να δημιουργήσει τη δική του θέση στον χάρτη.

Μια χώρα σε αλλαγή

Το νέο μνημείο αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή εμφανίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία η σχέση των Πολωνών με την Εκκλησία αλλάζει. Παρά την ισχυρή καθολική παράδοση, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές εμφανίζονται περισσότερο αποστασιοποιημένες από τη θρησκευτική πρακτική.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Από τη μία πλευρά, ένα τεράστιο σύμβολο της καθολικής πίστης υψώνεται σε μια αγροτική περιοχή. Από την άλλη, η κοινωνία που το περιβάλλει βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής αλλαγής.

Γι’ αυτό και η Παναγία του Κονοτόπιε δεν είναι απλώς ένα μεγάλο άγαλμα. Είναι ένα έργο που συμπυκνώνει διαφορετικές πλευρές της σύγχρονης Πολωνίας: την παράδοση, την πίστη, τον ιδιωτικό πλούτο, τον τουρισμό και την προσπάθεια των μικρών περιοχών να αποκτήσουν νέα οικονομική ταυτότητα.

Το χωριό των περίπου 150 κατοίκων έχει πλέον ένα αξιοθέατο που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Το ερώτημα είναι αν η νέα Παναγία θα φέρει μαζί της και το πλήθος που προσδοκούν οι δημιουργοί της.

ΔημοσιεύσειςΔημοσίευση ΔιακήρυξηςΑναγγελία Γάμου