Ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη για αυτονομία και υγειονομική ασφάλεια

Ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη για αυτονομία και υγειονομική ασφάλεια

  • Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας δίνουν σήμα για επενδύσεις και ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη

Προϋπόθεση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα του φαρμάκου είναι η στήριξη και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης στον τομέα αυτό, για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, της επάρκειας της αγοράς, για τη διατήρηση της παραγωγικής και τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά και για την πρόσβαση των ασθενών σε βασικές θεραπείες με ασφάλεια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το ετήσιο συνέδριο του ευρωπαϊκού συνδέσμου φαρμακευτικών εταιρειών παραγωγής γενοσήμων, της Medicines for Europe, που φέτος συνδιοργανώθηκε με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Αθήνα.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της Medicines for Europe Θεόδωρος Τρύφων ανέφερε πως η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας κρίσιμης επιλογής και ανέδειξε τρεις παραμέτρους που πρέπει να διασφαλιστούν:

Πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, τα οποία δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα, αντίθετα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
Η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι προαιρετική.
Μια ισχυρή ευρωπαϊκή παραγωγική βάση, δεν είναι μόνο επιλογή είναι ουσιαστική για την σταθερότητα της οικονομίας.
Με δεδομένα αυτά, άλλες περιφέρειες προχωρούν στην παροχή κινήτρων για ενίσχυση της παραγωγικής τους βάσης.

Εάν η Ευρώπη επιδιώκει πραγματική στρατηγική αυτονομία, ανθεκτικά συστήματα υγείας και ασφάλεια εφοδιασμού σε φάρμακα, οφείλει να επενδύσει στη δική της παραγωγική βάση. Η φαρμακοβιομηχανία δεν αποτελεί απλώς έναν τομέα της οικονομίας· αποτελεί κρίσιμη υποδομή για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η βιομηχανία γενοσήμων, βιοομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρωπαίων ασθενών, να στηρίξει τα συστήματα υγείας και να δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Όμως για να διατηρήσει η Ευρώπη την παραγωγική και τεχνολογική της ισχύ σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, απαιτείται ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό σχέδιο που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και θα διασφαλίζει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τον κλάδο. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υγειονομική ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».

Πολλαπλά νομικά πλαίσια
Χαιρετίζοντας οΠρόεδρος της Medicines for Europe Στέφεν Σαλτόφτε σημείωσε ότι: σε μια περίοδο γεωπολιτικών πιέσεων και σημαντικών νομοθετικών αλλαγών, η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει τη βιομηχανία φαρμάκων εκτός πατέντας ως στρατηγικό εταίρο για την πρόσβαση των ασθενών, την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο κλάδος παρέχει περίπου το 70% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και επενδύει διαρκώς για την κάλυψη των αναγκών υγείας και ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών». Ο κ. Σαλτόφτε επεσήμανε ότι τα φάρμακα των εταιρειών μελών αποτελούν την πλειονότητα των κρίσιμων φαρμάκων, ενώ εστίασε στην πολυπλοκότητα την οποία αντιμετωπίζουν οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων για τη δραστηριοποίησή τους στην Ευρώπη, εξηγώντας πως πρόκειται για 27 διαφορετικές χώρες – αγορές, η κάθε μία με το δικό της νομοθετικό πλαίσιο, όταν οι φαρμακευτικές πρωτοτύπων φαρμάκων μπορούν με κεντρική διαδικασία να εγκρίνουν τα προϊόντα τους. Ειδικά για τη χώρα μας, εστίασε στο γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή καλύπτει το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στο συνέδριο παρέστησαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Λευτέρης Κρητικός και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της χώρας, ανώτατα στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών, εκπρόσωποι κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιωματούχοι ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι: «Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα έναν στρατηγικό πυλώνα για την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παραγωγικό και ερευνητικό κόμβο της Ευρώπης, προσελκύοντας επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας την καινοτομία και δημιουργώντας χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο
Σε μια περίοδο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και γεωπολιτικών προκλήσεων, η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, ως προϋπόθεση για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Αντίστοιχα, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής παραγωγής δεν αποτελεί μόνο οικονομική επιλογή, αλλά και ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας και ασφάλειας. Με ορίζοντα και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2027, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική και πιο αυτάρκη στον κρίσιμο τομέα της υγείας».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι: «Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας εξαρτώνται από την ασφαλή πρόσβαση σε ποιοτικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα. Ο κλάδος των φαρμάκων εκτός πατέντας είναι καθοριστικός όχι μόνο για την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, αλλά και για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Καθεστώς προστασίας
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο καθεστώς προστασίας των φαρμάκων μέχρι 30 ευρώ, τα οποία αποτελούν το 75% της κατανάλωσης στα νοσοκομεία από πλευράς όγκου, όταν το κόστος τους σταθερά κυμαίνεται μεταξύ 150-175 εκατ. ευρώ ετησίως, έναντι των νεότερων φαρμάκων, των οποίων η αξία αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 10-20%.

Αναφορικά με την επερχόμενη κοινοτική οδηγία για την καθαρότητα των υδάτων στην Ε.Ε., εκτίμησε ότι κατά την κατάρτισή της δεν λήφθηκε υπόψιν η δραστηριοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία θα υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς αν δεν καθυστερήσει η εφαρμογή της και τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να επιδιώκει μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία στον τομέα των φαρμάκων και ταυτόχρονα να υιοθετεί πολιτικές που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της φαρμακευτικής παραγωγής».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Λευτέρης Κρητικός υπογράμμισε: «Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας, προσελκύοντας επενδύσεις και ενισχύοντας τη βιομηχανική βάση της χώρας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που θα στηρίζει κρίσιμους παραγωγικούς τομείς για τη στρατηγική αυτονομία, την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης».

Η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα υγείας
Το 70% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν τα συστήματα υγείας για τη διαχείριση των περισσότερων ασθενειών από πλευράς ποσοτήτων, είναι γενόσημα, φάρμακα δηλαδή των οποίων η προστασία της ευρεσιτεχνίας (πατεντα) έχει λήξει.

Όπως επισημάνθηκε από την Medicines for Europe, σε ένα διεθνές περιβάλλον με γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αυξανόμενο ανταγωνισμό για επενδύσεις και πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, η βιομηχανία γενοσήμων, βιοομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας αναδεικνύεται σε στρατηγικό πυλώνα για την Ευρώπη. Ο κλάδος με τα προϊόντα του στηρίζει τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμες θεραπείες και ενισχύει την υγειονομική ασφάλεια της ηπείρου.

Παράλληλα, η βιομηχανία φαρμάκων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές δυνάμεις της Ευρώπης, με περισσότερες από 400 παραγωγικές μονάδες και περίπου 190.000 άμεσες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Η Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση σε αυτό το οικοσύστημα, διαθέτοντας 51 παραγωγικές μονάδες και μια ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που επενδύει σταθερά στην παραγωγή, την έρευνα, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι οι ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες οφείλουν να στηρίζονται σε επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία και σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεών τους, ώστε να επιτυγχάνονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ένωσης, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής παραγωγής και την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τελευταία άρθρα