Παρέμβασή στη Δημοτική Επιτροπή για τον κανονισμό “βιντεοεπιτήρησης” των σχολείων
- Ένωση Γονέων Ηρακλείου Αττικής
Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026, στις 12.00 έγινε η Δημοτική Επιτροπή όπου πέρασε “Κανονισμός λειτουργίας βιντεοεπιτήρησης των σχολικών μονάδων” για 10 σχολικά κτήρια -προς το παρόν! (4ο Νηπιαγωγείο, 5ο Νηπιαγωγείο, 1ο Δημοτικό, 2ο Δημοτικό, 9ο-10ο Δημοτικό, 13ο Δημοτικό, 2ο Λύκειο, 4ο Γυμνάσιο, 4ο Λύκειο). Στη συνεδρίαση κάναμε παρέμβαση εκπρόσωποι από την Ένωση Γονέων, από Συλλόγους Γονέων, από Δεκαπενταμελή, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Σεφέρης, από τη Δ΄ ΕΛΜΕ, πολλοί γονείς και μαθητές, θέσαμε ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα και καταθέσαμε την αντίθεσή μας στο να βιντεοσκοπούνται τα σχολεία.
Σύμφωνα άλλωστε και με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικούς χώρους συνιστά επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορά ευάλωτα υποκείμενα, ήτοι ανηλίκους, και κατά την πάγια θέση της Αρχής σας εντάσσεται σε κατηγορία επεξεργασιών υψηλού κινδύνου.
Μας κάνει λοιπόν ιδιαίτερη εντύπωση ότι η δημοτική αρχή στην προσπάθειά της να τοποθετήσει κάμερες, ξεπέρασε ακόμα και τους νόμους αυτού του κράτους που σε όλα έχει απάντηση την επιτήρηση και την καταστολή. Τέτοιο υπερβάλλοντα ζήλο!
ακόμα δεν έχουν καταγραφή των περιβόητων περιστατικών βανδαλισμού που να δικαιολογούν την τοποθέτησή τους σύμφωνα με την ΑΠΠΔ, δεν έχουν Εκτίμηση Αντικτύπου για κάθε κάμερα (άρθρο 35 ΓΚΠΔ), γιατί άραγε, τι τους δυσκολεύει;
δεν έχουν εξετάσει καν ηπιότερα μέτρα, όπως η ενίσχυση της φύλαξης, η βελτίωση του φωτισμού στα σκοτεινά προαύλια και στις παιδικές χαρές δίπλα σε αυτά (οι πλατφόρμες και τα μέιλ τους είναι γεμάτα από τέτοιες καταγγελίες). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΣΓ του 9ου Νηπιαγωγείου τόνισε ξανά ότι ο συναγερμός του σχολείου δεν λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια!
χωρίς Διαβούλευση με εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές, των οποίων άλλωστε η γνώμη είναι γνωστή. Η απάντηση τους, ότι προϋπόθεση για την εγκατάσταση είναι η Διαβούλευση αλλά όχι και η σύμφωνη γνώμη των ερωτηθέντων, λέει πολλά και για την τύχη των προσωπικών δεδομένων των παιδιών μας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η διάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανηλίκων. Η ίδια η Αρχή Προστασίας (άρ. 18 Οδ. 1/2011), όχι εμείς, επισημαίνει ότι η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολικούς χώρους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθόσον δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Ο κίνδυνος δημιουργίας αισθήματος συνεχούς επιτήρησης υφίσταται ακόμη και ανεξαρτήτως της πραγματικής λειτουργίας των καμερών και ενδέχεται να επηρεάσει ουσιωδώς τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι βρίσκονται επί μακρόν στον χώρο του σχολείου.
Οι ειδικοί, κυβερνητικοί και μη, αναφέρουν αφενός ότι η παραβατικότητα δεν έχει αυξηθεί. Στην εκδήλωση της Ένωσης και του “Σεφέρη” στις 15/3/26 (στην οποία ήταν και καλεσμένη η Δημοτική Αρχή) τονίστηκε ότι η απάντηση σε φαινόμενα παραβατικότητας και σχολικού εκφοβισμού είναι η συλλογικότητα, είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδύνατων. Αφετέρου, η επένδυση σε τεχνολογίες επιτήρησης όχι μόνο δεν θα αμβλύνει το φαινόμενο αλλά θα το αυξήσει, με το να αντιμετωπίζει τα παιδιά ως δυνάμει εγκληματίες. Η αντιμετώπιση του “άλλου” με φόβο είναι που γεννάει τη βία. Φοβικοί λοιπόν είναι αυτοί που τοποθετούν κάμερες, και όχι οι γονείς που τεκμηριωμένα δεν τις θέλουν!
Τα προαύλια είναι πολύτιμα για τα παιδιά! Δεν υπάρχουν χώροι να παίξουν ελεύθερα μπάσκετ και ποδόσφαιρο και πραγματικά ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να τους… μειώσει! (βλέπε πλατεία Μανδηλαρά). Τα προαύλια είναι κλειδωμένα και επιπλέον θα τα επιτηρούν από τις 4:00 το απόγευμα, αυτό γράφει ο κανονισμός που πέρασαν. Απαγορεύεται το παιχνίδι λοιπόν, οι εγκληματίες δεν συχνάζουν τα απογεύματα στα προαύλια.
Τα σχολεία δεν είναι ούτε τράπεζες ούτε κόμματα για να χρειάζονται επιτήρηση! Και δεν ξέρουμε πώς και γιατί άραγε μπερδεύουν τις τράπεζες με τα σχολεία και το χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα… Η δε απάντηση ότι οι κάμερες θα είναι κλειστές όταν θα υπάρχει δηλωμένη χρήση εκτός ωραρίου μόνο για γέλια είναι (ούτε τους χρονοδιακόπτες στον φωτισμό όταν αλλάζει η ώρα δεν εφαρμόζουν σωστά).
Οι κάμερες είναι προτεραιότητα αλλά τα σχολεία να ρημάζουν! Στο 12ο Δημοτικό, μόλις την περασμένη εβδομάδα, έπεσαν σοβάδες στο προαύλιο σε ώρα διαλείμματος. Τα Λύκεια, ενόψει πανελλαδικών, δεν έχουν ακόμα κλιματιστικά, ούτε καν απάντηση για αν θα μπουν. Η απάντηση στους μαθητές ήταν “πιέστε μας, διεκδικήστε για να σας βάλουμε”. Η “ισότιμη πρόσβαση” όμως στα Πανεπιστήμια αφορά τα δικά μας παιδιά! Η ασφάλεια μέσα στα σχολικά κτήρια αφορά τα δικά μας παιδιά!
Εδώ αναλυτικότερο φυλλάδιο
Γονείς μαθητές, εκπαιδευτικοί θέλουμε
Σχολεία σύγχρονα και ασφαλή!
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γιατί άραγε κάμερες στα σχολεία του Ηρακλείου;
Γιατί λέμε ΟΧΙ
Βανδαλισμοί;
Τα σχολεία βρίσκονται σε τέτοια άθλια κατάσταση που η “βανδαλισμοί” είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και πολύ λιγότερο κοστοβόροι από το κόστος των καμερών.
Χρήματα για τα σχολεία δεν έχουμε, χρήματα για κάμερες έχουμε.
Τα αίτια και της παραβατικότητας είναι κοινωνικά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παρακολούθηση. Το ζητούμενο είναι τα παιδιά του Ηρακλείου να βρίσκουν διέξοδο σε
δωρεάν αθλητισμό, σε δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες, να μην ψάχνουν τα σκοτεινά, έρημα και παρατημένα προαύλια ή άλλους σκοτεινούς χώρους, που έχουμε αρκετούς.
Είναι αποτελεσματικές;
Οι κάμερες καταγράφουν, δεν αποτρέπουν. Ο παραβατικός απλώς θα βάλει κουκούλα.
Τρανταχτό παράδειγμα οι ΗΠΑ από τις πιο αστυνομονομοκρατούμενες χώρες στον κόσμο, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αντίθετα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη
εγκληματικότητα
Οι κάμερες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να την προκαλούν, απλώς για να καταγραφεί, όπως των κινητών τηλεφώνων για παράδειγμα.
Πάμπολλα παράδειγμα από σχολεία (και του Δήμου μας), όπου πάλι κάμερες κινητών ακόμα και ενηλίκων κατέγραφαν την παραβατικότητα αντί να την αποτρέπουν.
Πότε θα είναι ανοιχτές πότε θα είναι κλειστές;;
Είναι κοινή λογική ότι τίποτα δεν διασφαλίζει, ούτε εγγράφως ούτε προφορικά, πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν, όταν ξέρουμε ότι μέχρι και διεθνείς οργανισμοί χακάρονται.
Αλλά και τις ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο, πάλι παιδιά μπαίνουν στο σχολείο για να παίξουν μπάσκετ, αφού δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι να μπορούν να παίξουν δωρεάν.
Είναι νόμιμες;;
Ακόμα και ο τρόπος -χωρίς ανοιχτή διαβούλευση, χωρίς Μελέτη Αντικτύπου, που προσπαθούν να το περάσουν, δείχνει πόσο διασφαλισμένοι είμαστε. Ποιος θα διαχειρίζεται
το υλικό, η δημοτική αστυνομία, ο διευθυντής του σχολείου, ένας εκπαιδευτικός, ιδιωτική εταιρεία; Για πόσο χρόνο αποθηκεύεται το υλικό, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό,
Πού αποθηκεύονται τα δεδομένα και πώς διασφαλίζεται ότι το υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς
Τις θέλουν οι Ηρακλειώτες;
Στην ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκαν με οριακή πλειοψηφία
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, και όχι μόνο, τάχθηκε κατά
Η Ένωση Γονέων και οι εκπαιδευτικοί, ο “Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Γ. Σεφέρης”, η Δ ́ΕΛΜΕ, έχουν καταδικάσει την προσπάθεια τοποθέτησης καμερών και με ανακοίνωση και
σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων ξεκίνησαν τη νέα χρονιά με κατάληψη, αντιδρώντας στην επιδιωκόμενη τοποθέτηση καμερών
Τι λέει η Ψυχολογία;
Σύμφωνα με τη λεγόμενη λεγόμενη “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, τείνει ο μαθητής να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που φαίνεται να έχουν οι άλλοι από αυτόν. Οι κάμερες
μπορεί να λειτουργήσουν και αντίθετα, αντιμετωπίζοντας τους μαθητές σαν εν δυνάμει εγκληματίες.
Η νεανική παραβατικότητα είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο που για την αντιμετώπισή της χρειάζεται εντοπισμός των αιτιών -αντί της απλής τιμωρίας και σύνδεσης με το ποινικό
σύστημα- εποικοδομητικές δραστηριότητες, ενίσχυση ορίων με συνεργασία σχολείου-οικογένειας και μέτρα πρόληψης, αλλιώς η ετικετοποίηση αναπαράγει το φαινόμενο.
Ποιοι θα καταγράφονται;
Ακόμα και και μετά τη λειτουργία του σχολείου παιδιά και έφηβοι είναι αυτοί που Θα καταγράφονται, δεν συχνάζουν εγκληματίες στα σχολεία
Και μετά τις κάμερες τι;
Είναι παραβατικότητα να περνάνε τα παιδιά τα κάγκελα των κλειδωμένων σχολείων για να παίξουν;
Αν γίνει μία ζημιά που είναι αντικειμενικό, (συμβαίνουν και από τους αθλητικούς συλλόγους που χρησιμοποιούν τα σχολεία) θα τρέχουν τα παιδιά σε εισαγγελείς, στην
αστυνομία;
Άρα ποια είναι η επιδίωξη;
Φιλέτο για τις μεγάλες επιχειρήσεις με χρήματα από τους ακριβοπληρωμένους φόρους;
Έλεγχος των νεανικών συνειδήσεων
Τι να κάνουν;;
να δώσουν χρήματα για τα σχολεία και όχι για τις κάμερες!
να βάλουν φώτα στα σκοτεινά σχολεία!
να βάλουν σχολικούς φύλακες!
να αφήσουν τα προαύλια ανοιχτά να παίζουν οι μαθητές!
να ανοίξουν χώρους για δωρεάν αθλητισμό!
να φτιάξουν νέους αθλητικούς χώρους!
Σχολεία σύγχρονα και ασφαλή!
Σχολεία που προάγουν ολόπλευρη μόρφωση
καλλιεργούν εμπιστοσύνη και ελεύθερη έκφραση