48ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών – Σε αναβρασμό το ΕΣΥ

Ακολουθήστε στην Google το Syneidisi.com και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τους Δήμους της Αττικής, την Ελλάδα και τον κόσμοΠροσθέστε το Syneidisi.com στη Google (ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κύρια αιτήματα τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα.

Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) ανακοίνωσε πανελλαδική κινητοποίηση την ίδια ημέρα, διαμαρτυρόμενη για το αδιέξοδο στο σύστημα clawback. Ως αποτέλεσμα, όλα τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχώρησαν σε πανελλαδική πανυγειονομική απεργία, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι κρίσιμη, επισημαίνοντας πως, παρά τον σύγχρονο εξοπλισμό, «λείπουν τα χέρια για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα». Όπως αναφέρει, το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι αρνητικό, ενώ οι νέοι επαγγελματίες υγείας αποφεύγουν το ΕΣΥ λόγω των χαμηλών αποδοχών και των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας.

Οι αιχμές της ΟΕΝΓΕ

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος, κάνει λόγο για «προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας» και επισημαίνει ότι «μίζερη δεν είναι η στάση των γιατρών, αλλά η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι οριακή:

  • Ένας ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται με 5,38 ευρώ μεικτά την ώρα για τις εφημερίες.

  • Ένας διευθυντής με 20-25 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει 8,4 ευρώ την ώρα.

  • Σε πολλά νησιά και περιφερειακά νοσοκομεία, οι γιατροί πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από το επιτρεπόμενο όριο, λόγω υποστελέχωσης.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίσης το φαινόμενο των «νομάδων γιατρών», που μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι πολλές χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, 100 από τις 210 χειρουργικές αίθουσες στην Αττική και 25 από τις 70 στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες προγραμματισμένες επεμβάσεις ετησίως.

Η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι, αν υπήρχε επαρκές προσωπικό, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται περίπου 15.000 επιπλέον επεμβάσεις τον χρόνο.

«Η κυβέρνηση κινείται προς λάθος κατεύθυνση»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, προωθεί συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφορικά με τη μείωση των λιστών αναμονής στα χειρουργεία, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η βελτίωση των αριθμών είναι τεχνητή, καθώς προέκυψε από διαγραφές διπλοεγγραφών και τη μετακίνηση ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία.

Η ΟΕΝΓΕ καταλήγει ότι η απεργία αποτελεί σταθμό διεκδίκησης για ένα ισχυρό, δημόσιο και καθολικά προσβάσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε στην Google το Syneidisi.com και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τους Δήμους της Αττικής, την Ελλάδα και τον κόσμοΠροσθέστε το Syneidisi.com στη Google (ανοίγει σε νέα καρτέλα)
- Advertisement -spot_img

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τελευταία άρθρα