Τι είναι και γιατί θεσμοθετείται το ειδικό τέλος απαλλοτριώσεων
- Προσπαθεί να εξηγήσει στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Μανούρης
Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί στους πολίτες και απαντά στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τους λόγους επιλέγει να επιβάλει στους δημότες το ειδικό τέλος απαλλοτριώσεων. Χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι “με την συνδρομή, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, των συμπολιτών μας για έξι χρόνια, που για κάθε χρόνο είναι για κάθε οικογένεια 40 ευρώ κατά μέσο όρο, θα κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε μέσα στην εξαετία πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ και να προβούμε στις απαλλοτριώσεις που έχουμε ανάγκη όλοι”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλο,
με αφορμή τα όσα ανεύθυνα ακούγονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την πρόθεσή μας να φέρουμε το ειδικό ανταποδοτικό τέλος απαλλοτρίωσης στο Δήμο μας και τον τρόπο που προσπαθεί μέρος της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει την συγκεκριμένη πρόθεσή μας ως «χαράτσι», οφείλουμε να εξηγήσουμε και να γίνουμε με σαφήνεια κατανοητοί .
Δήμοι όπως το Γαλάτσι, το Χαλάνδρι, η Λυκόβρυση-Πεύκη στο παρελθόν , ο Δήμος Αγίων Αναργύρων, το Μαρούσι και πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να κερδίσουν χώρους πρασίνου αλλά και χώρους για κοινωφελείς δράσεις, ειδικά οι Δήμοι που είναι πυκνοδομημένοι, προβαίνουν για συγκεκριμένο διάστημα κάποιων χρόνων στην θέσπιση του ειδικού ανταποδοτικού τέλους απαλλοτρίωσης.
Οι λόγοι που προσπαθούμε να απαλλοτριώσουμε χώρους με δικές μας δυνάμεις και δήθεν “δεν αξιοποιούμε”, όπως κάποιοι λένε, την δυνατότητα που υπάρχει, να πληρώσει την απόκτηση των χώρων αυτών το Κράτος, είναι το γεγονός ότι το κεντρικό Κράτος δεν το κάνει αν και θα μπορούσε να απαλλοτριώνει τους χώρους αυτούς.
Επιπλέον με βάση τη νομοθεσία που ισχύει οι απαλλοτριώσεις γίνονται από τους Δήμους και τα χρήματα των αποζημιώσεων όταν τα δίνει το Πράσινο Ταμείο, τα δίνει μόνο μετά από Πράξεις Αναλογισμού.
Για να γίνει κατανοητό το τι είναι η Πράξη Αναλογισμού: ας υποθέσουμε ότι σήμερα θέλουμε να απαλλοτριώσουμε μια έκταση όπως πχ. το πρανές κάτω από το κτιριακό συγκρότημα του 2004. Το Πράσινο Ταμείο μας δίνει ένα κονδύλι ύψους 300.000-350.000 ευρώ. Το κονδύλι αυτό αφενός δεν επαρκεί για την απόκτηση του χώρου , αφετέρου για να μας το χορηγήσει θα πρέπει να εκδώσουμε πράξεις σε βάρος των περιοίκων του υπό απαλλοτρίωση χώρου με τις οποίες θα τους υποχρεώνουμε να μας καταβάλουν περίπου το 60% της αξίας.
Καταλαβαίνετε ότι εάν αύριο αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε μία απαλλοτρίωση περίπου 100- 200 οικογένειες θα πρέπει να επωμιστούν ένα τεράστιο βάρος της τάξεως των 3.000 ευρώ και άνω, στην καλύτερη περίπτωση γι’αυτούς.
Η λύση που υπάρχει για να γίνονται απαλλοτριώσεις , την οποία ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι, είναι για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα να θεσπιστεί το ειδικό ανταποδοτικό τέλος απαλλοτριώσεων με συγκεκριμένο συντελεστή και το οποίο συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ειδικό δεσμευτικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις .
Στην Νέα Ιωνία έχουμε ακόμα χώρους που μπορούμε να απαλλοτριώσουμε. Είναι οι χώροι παλιών εργοστασίων και κάποια λίγα μικρά οικόπεδα. Πρέπει να υλοποιήσουμε αυτές τις απαλλοτριώσεις ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές προτού η ιδιωτική πρωτοβουλία αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς, όπως έγινε στο παρελθόν.
Το να δεσμεύουμε χώρους για 20 και 30 χρόνια δεν είναι η λύση. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει και πλέον η νομοθεσία είναι αυστηρή. Απαλλοτριώνεις μόνο αν έχεις τα χρήματα και μόνο, αλλιώς ο χώρος αποδεσμεύεται
Αυτό το ειδικό ανταποδοτικό τέλος, με συντελεστή 0,5 €/τ.μ. τον χρόνο που εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ποσό που θα πληρώνει κάθε χρόνο κάθε πολίτης για την κατοικία του ή το κατάστημά του με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο επιφάνειας 80 τ.μ. θα πληρώνει το χρόνο (80τ.μ. Χ 0,5 € =) 40 ευρώ ως ειδικό ανταποδοτικό τέλος , για τα επόμενα έξι χρόνια . Επομένως με ένα ετήσιο κόστος 40 ευρώ ανά οικογένεια κατά μέσο όρο, ο Δήμος αποκτά την δυνατότητα να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό με το οποίο μπορεί να κάνει περίπου 3-4 μεγάλες απαλλοτριώσεις ή πολύ περισσότερες μικρότερης αξίας.
Με αυτές τις απαλλοτριώσεις στόχος μας είναι να ανεγερθούν πολιτιστικοί χώροι , αθλητικοί και να φτιαχτούν κοινόχρηστοι χώροι με παιδικές χαρές και χώρους άθλησης για τα παιδιά μας.
Αυτό έκανε πριν 15 χρόνια ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πευκης κ. Φωκιανός και πολλοί ακόμα Δήμαρχοι . Με αυτό το ειδικό ανταποδοτικό τέλος κατόρθωσαν να αποκτήσουν οι Δήμοι τους χώρους στους οποίους έφτιαξαν κολυμβητήρια, θέατρα , Παιδικούς Σταθμούς και γενικότερα κοινωφελείς δομές και χώρους για τους πολίτες. Όταν έχεις τη γη μπορείς πλέον να χρηματοδοτηθείς από πολλά και ποικίλα εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάκαμψης ή και άλλων φορέων χρηματοδότησης.
Η υλοποίηση όλων των σχεδίων αναμόρφωσης των πλατειών, της πλατείας Πάρσης, των ασφαλτοστρώσεων, των πεζοδρομίων , του υπόγειου σταθμού parking, της πεζογέφυρας Παναγούλη, και πολλών άλλων έργων που έχουν δρομολογηθεί δεν μας κάνουν να απεμπολούμε το βασικό μας σχέδιο , το οποίο είναι να απαλλοτριώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους διαθέσιμους χώρους διότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν πλέον τέτοιοι χώροι.
Στη Ν. Ιωνία οι δυνατότητες είναι λίγες και πρέπει να τις εξαντλήσουμε. Τονίζω πάλι ότι με την συνδρομή, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, των συμπολιτών μας για έξι χρόνια, που για κάθε χρόνο είναι για κάθε οικογένεια 40 ευρώ κατά μέσο όρο, θα κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε μέσα στην εξαετία πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ και να προβούμε στις απαλλοτριώσεις που έχουμε ανάγκη όλοι.
Δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ο Δήμος μας με διαφορετικό τρόπο. Όλοι μας θα θέλαμε το Κράτος να είναι αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά στην Αυτοδιοίκηση όσοι Δήμαρχοι γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση και θέλουν να προχωρήσουν, πράττουν και δεν λειτουργούν μικροπολιτικά. Παίρνουν τέτοιες αποφάσεις και φτιάχνουν έργα πνοής στους Δήμους τους με ωφελούμενους τους πολίτες.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, μετά τις απαλλοτριώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς, είναι να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο κονδύλι για να μπορέσουμε να παρέμβουμε στα πεζοδρόμια της πόλης μας. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας στο οποίο δεν υπέβαλλε πρόταση συμμετοχής, για άγνωστους λόγους.
Οι Δήμοι που υπέβαλλαν πρόταση χρηματοδοτήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως. Μας δημιούργησαν λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα με την ανικανότητά τους αλλά θα το λύσουμε και αυτό.
Τα υπόλοιπα έργα είτε από την Περιφέρεια είτε από τα Υπουργεία μέσα στην πενταετία θα ξεπεράσουν τα 40-45 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις και έχουν διασφαλιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Υπομονή λοιπόν .
Δουλεύουμε κόντρα στην μανία για οπισθοδρόμηση κάποιων θερμοκέφαλων, αλλά σεβόμενοι – αν και διαφωνούμε με – τις απόψεις παρατάξεων , όπως της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ενότητας, που διατυπώνουν πολιτικά και όχι μικροπολιτικά τις προτάσεις τους .
Ο Δήμαρχος
Παναγιώτης Μανούρης