Ολοκληρώθηκε το 1ο Στάδιο της Μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
Ένα σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης έγινε με την ολοκλήρωση του 1ου Σταδίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Η μελέτη του ΤΠΣ εκπονείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομικών Φορέων και αποτελεί το βασικό εργαλείο χωρικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, καθώς ρυθμίζει χρήσεις γης, όρους δόμησης, ζώνες ανάπτυξης και προστασίας, και μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στο Δημαρχείο Νίκαιας παρουσία εκπροσώπων των μελετητών, της δημοτικής αρχής, υπηρεσιακών στελεχών και κατοίκων της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθορίσει:
Τις χρήσεις γης
Τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης
Τα όρια των οικισμών και τις περιοχές προς πολεοδόμηση
Τις περιοχές προστασίας & τις ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων
Τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση κρίσεων
Η 1η φάση περιλάμβανε:
Καταγραφή και ανάλυση χωρικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων
Διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης και επιλογή της αρχικής πρότασης
Η εκπόνηση του ΤΠΣ συνεχίζεται με σκοπό να αποκτήσει ο Δήμος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα αποφεύγει συγκρούσεις χρήσεων και θα διευκολύνει τις επενδύσεις και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης σημειώνει:
«Η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Νίκαια και τον Ρέντη είναι ένα βήμα μπροστά για την πόλη μας. Σχεδιάζουμε υπεύθυνα το αύριο, με στόχο μια πόλη οργανωμένη, λειτουργική, με προστασία του περιβάλλοντος και σαφείς κανόνες για την ανάπτυξη. Θέλουμε μια Νίκαια και έναν Ρέντη που θα έχουν ρυθμίσεις για το πού θα χτίζουμε, πού θα προστατεύουμε, πού θα αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες. Με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και συμμετοχή των κατοίκων, χαράζουμε μαζί τον χάρτη της πόλης που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας».