Ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού
Οι πάγιες θέσεις και προτάσεις του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης του Υμηττού, όπως αυτές έχουν εκφραστεί δημόσια κι έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα, από τον Πρόεδρο κ. Νίκο Χαρδαλιά, Δήμαρχο Βύρωνα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τις επί μέρους δηλώσεις όλων των Δημάρχων των Δήμων Μελών, είναι:
ΟΥΤΕ ΚΥΒΙΚΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟ ΥΜΗΤΤΟ
Είναι ρητή, σαφής και δεσμευτική θέση όλων των Μελών του Συνδέσμου, για την απαγόρευση οιουδήποτε κτίσματος σ’ όλο τον Υμηττό.
Οι όποιες παρεμβάσεις για αναλήμματα, σημεία δασικής αναψυχής, αποκατάσταση μονοπατιών κλπ γίνονται με υλικά που υπάρχουν ήδη στο βουνό, ξύλα, πέτρες και χώμα.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Β’ ΖΩΝΗΣ
Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από καιρό ο ΣΠΑΥ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να τερματιστεί η νομική και πρακτική δυνατότητα για οικοδομικές κι άλλες παρεμβάσεις και να σταματήσουν οι διεκδικήσεις από οποιονδήποτε για αλλότριους σκοπούς.
Πολιτικοί και Δημοτικοί άρχοντες, φορείς και οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, συμφωνούν με την θέση αυτή, κανένας όμως, εκτός από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ, δεν την έχει διεκδικήσει δημόσια.
ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Ο Υμηττός πληρεί τις προϋποθέσεις του Νόμου 1650/1986, για την ανακήρυξή του σε «Εθνικό Πάρκο».
Η θεσμοθέτηση του όρου «Εθνικό Πάρκο» ή «Εθνικός Δρυμός» ή με οποιονδήποτε ανάλογο όρο προστασία του Υμηττού, ανήκει στην Πολιτεία και σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν οι προσπάθειες και διεκδικήσεις του Συνδέσμου.
Όπως έχει διευκρινίσει ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ η ένταξη σημαντικής έκτασης του Υμηττού στο πρόγραμμα «Natura» δεν έχει αποτρέψει διεκδικήσεις και άλλες περίεργες ενέργειες. Μόνο η δέσμευση της Πολιτείας με ρητό και ανέκκλητο τρόπο προστατεύει ουσιαστικά το δάσος του Υμηττού.
ΙΔΡΥΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Υμηττού, ιστορικά, εδαφολογικά, γεωγραφικά, η τεράστια έκταση στην ευθύνη του δασαρχείου Πεντέλης και η ελλιπής στελέχωσή του, προσδίδουν στην αναγκαιότητα δημιουργίας ιδιαίτερου δασαρχείου για τον Υμηττό τον χαρακτήρα του πλέον επείγοντος μέτρου για την θωράκιση του βουνού σαν μέτρο προστασίας και την ανάπτυξή του με διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα.
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΥ, ο Σύνδεσμος δια του Προέδρου του και της Εκτελεστικής Επιτροπής είχε προτάξει το θέμα σε κάθε δυνατή ευκαιρία.
Με το ΦΕΚ 228Α/27.12.2010 ιδρύθηκε Δασαρχείο Υμηττού, αλλά μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2011 δεν λειτουργεί ακόμη. Η θέση του ΣΠΑΥ παραμένει «Λειτουργία του Δασαρχείου Υμηττού»
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ
Τα θέματα που έχουν ανακύψει από τη λειτουργία στρατοπέδων στον Υμηττό, την μεγάλη επισκεψιμότητα, τη λειτουργία παράπλευρων δραστηριοτήτων, supermarket, βενζινάδικο κλπ και την παντελή έλλειψη προληπτικών μέτρων δασοπροστασίας, έχουν επισημάνει με καταγγελίες τους, Δήμοι, φορείς και οργανώσεις.
Οι παρεμβάσεις του Προέδρου του Συνδέσμου στο αρμόδιο Υπουργείο δεν είχαν αποτέλεσμα, τουναντίον παρατηρήθηκαν και πρόσθετες δραστηριότητες.
Αποτελεί πλέον πάγια θέση του Συνδέσμου η απομάκρυνση όλων των λειτουργούντων στρατοπέδων και η απόδοση των εκτάσεων στο πράσινο.
Το μέτρο σε βάθος χρόνου είναι εφικτό, σε βάθος χρόνου και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες του Συνδέσμου.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου σε πρόσφατη επικοινωνία του με τα ΜΜΕ, επανέφερε το θέμα των δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και ιδιωτών, δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και αντιβαίνουν στα μέτρα προστασίας του δάσους.
Ο Πρόεδρος απλά επανέφερε, με την καταγγελία του, την από μακρού πάγια αρχή του Συνδέσμου για απομάκρυνση των λατομείων, των ασβεστάδικων, των εταιριών παρασκευής σκυροδέματος, των χώρων στάθμευσης οχημάτων κλπ.
Ο ΣΠΑΥ, σε συνεργασία με το δασαρχείο, εξετάζει το καθεστώς λειτουργίας των οχλουσών αυτών δραστηριοτήτων και διερευνά την δυνατότητα νομικών και διοικητικών παρεμβάσεων.
ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου, όπως εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο, περιλαμβάνουν δράσεις για πλήρη και ολική αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων, των πρόσφατων πυρκαγιών.
Αποτελεί δέσμευση του ΣΠΑΥ που υλοποιείται με επιστημονικό τρόπο, η πλήρης αποκατάσταση των καμένων και στοίχημα του Προέδρου και των υπηρεσιών του Συνδέσμου που μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι κερδίζεται.