syneidisi ONline
28.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Λάζαρος Κυρίζογλου: «Η διαχείριση των πυρκαγιών δεν αποτελεί ευθύνη των Δήμων»

    Σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού και τη διαρκή συζήτηση για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείρισή τους.

    Σε δημόσιες δηλώσεις του στην ΕΡΤ3, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και επικεφαλής της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε σχετικά με τις ευθύνες των Δήμων, υπογραμμίζοντας ότι η βασική διαχείριση των πυρκαγιών δεν εμπίπτει στο πεδίο ευθύνης τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης και όχι καταστολής, καθώς η αρμοδιότητα για την κατάσβεση ανήκει κυρίως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις κρατικές αρχές.

    Διευκρίνιση αρμοδιοτήτων και προκλήσεις

    Ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε ότι, παρότι οι Δήμοι συμμετέχουν προληπτικά με καθαρισμούς, αποψιλώσεις και δράσεις ενημέρωσης, οι δυνατότητές τους περιορίζονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τους διαθέσιμους πόρους. Όπως τόνισε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί επικουρικά στις κρατικές δυνάμεις, χωρίς να φέρει την κύρια ευθύνη της διαχείρισης ή της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, οι συχνές επικρίσεις προς τους Δήμους μετά από κάθε καταστροφικό γεγονός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατανομή αρμοδιοτήτων. Ο ίδιος κάλεσε σε μεγαλύτερη θεσμική σαφήνεια και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

    Η συμβολή των Δήμων και το θεσμικό πλαίσιο

    Ο Λάζαρος Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι οι Δήμοι συνδράμουν με δράσεις καθαρισμού οικοπέδων, απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι αποφάσεις για τα μέτρα καταστολής και οι επιχειρησιακές ενέργειες ανήκουν αποκλειστικά στην Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ καταγράφει το διαχρονικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ξεκάθαρες αρμοδιότητες, επαρκή χρηματοδότηση και θεσμική ενίσχυση, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να συμβάλλουν ουσιαστικότερα στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών, χωρίς να επωμίζονται δυσανάλογες ευθύνες.

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα

    ΔημοσιεύσειςΔημοσίευση ΔιακήρυξηςΑναγγελία Γάμου