Εφορία: Αυτούς τους φόρους πληρώνουν στην ώρα τους οι φορολογούμενοι – Ποιοι πάνε… παραπίσω
- Το «σκορ» σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος. Αγγίζει το 82% η φορολογική συμμόρφωση το πρώτο τετράμηνο του 2025.
Υψηλό βαθμό συνέπειας επιδεικνύουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία στοιχείο που αντικατοπτρίζεται στα φορολογικά έσοδα τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους και είναι αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού.
Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα των βασικότερων φόρων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) έφθασε στο 81,91% το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025.
Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους εμφανίζονται οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν χωρίς καθυστέρηση 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί η εξόφληση του ΦΠΑ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να φτάνει το 81,54%. Τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στην ώρα τους το 72,18% του φόρου εισοδήματος καθώς χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκουν καταφύγιο στην πάγια ρύθμιση και τις 24 δόσεις για να πάρουν ανάσα.
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν στην ώρα τους το 78% του φόρου το πρώτο τετράμηνο, αν και τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο θα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2025, εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα το 68,45% του φόρου που είχε βεβαιωθεί.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:
1. ΦΠΑ: Στα ταμεία του δημοσίου μπήκαν 5,652 δισ. ευρώ από τα 6,931 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί με αποτέλεσμα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών να διαμορφωθεί στο 81,54%. Τον Απρίλιο από τα 1,575 δισ. ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν το ποσό που εισέπραξε το δημόσιο ήταν 1,257 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 79,8%.
2. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Στο 72,18% ανήλθε στο ποσοστό εισπραξιμότητας καθώς από το συνολικό ποσό του 1,382 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 998,09 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών έκανε βουτιά και προσγειώθηκε στο 45,07% δηλαδή πάνω από το 50% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που είχε βεβαιωθεί δεν πληρώθηκε στην ώρα του.
3. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,154 δισ. ευρώ από τα 2,392 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική οφειλή που είχε βεβαιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 90,06%. Τον Απρίλιο το ποσοστό συμμόρφωσης …εκτοξεύθηκε στο 96,04% με καταβολή σχεδόν 28 εκατ. ευρώ από συνολικά 29 εκατ. ευρώ.
4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,66% καθώς από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 811 εκατ. ευρώ το ποσό που πληρώθηκε στην ώρα του ανήλθε σε 629 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν εμπρόθεσμα 153,82 εκατ. ευρώ με τη συνολική οφειλή στα 199,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο βαθμός συνέπειας ήταν 77,15%.
Ο πιο «φορτωμένος» για τους φορολογούμενους μήνας είναι ο Ιούλιος οπότε θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ καθώς εκτός από τη δόση του ΕΝΦΙΑ θα τρέξει και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.