Επιδόματα: Τι αλλαγές φέρνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών
Μέσα στο 2025 θα αρχίσει να λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων στο οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι προνοιακές και κοινωνικές παροχές, καθώς και τα πάσης φύσεως τακτικά ή έκτακτα επιδόματα που καταβάλλει το κράτος μέσω υπουργείων και οργανισμών (ΟΠΕΚΑ, ΔΥΠΑ).
Το Μητρώο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και η πιλοτική εφαρμογή του εντός του 2025, θα συμπεριλάβει επιλεγμένες, κοινωνικές παροχές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Σταδιακά, όμως, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το Μητρώο θα επεκταθεί στο σύνολο των παροχών, με διαλειτουργικότητες και αυτόματη ενημέρωση.
Το Μητρώο Επιδομάτων αποτελεί μια μεταρρύθμιση που επιλύει πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όσον αφορά τον έλεγχο των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδομάτων. «Το κράτος θα αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τις πάσης φύσης παροχές που λαμβάνουν οι πολίτες», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επί των ημερών του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιαστεί το Εθνικό Μητρώο για όλα τα επιδόματα.
«Το Μητρώο θα μπορεί μεταξύ άλλων, να εντοπίζει εγκαίρως τους «πονηρούληδες που λαμβάνουν επιδόματα και παροχές χωρίς να τα δικαιούνται και παράλληλα, θα μπορούμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που στηρίζουν πιο στοχευμένα εκείνους τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.
Το Μητρώο θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής των παροχών. Για παράδειγμα, η χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα έχει ως προϋπόθεση τη μη ύπαρξη δικαιώματος για σύνταξη. Αντί να χρειάζεται πλέον ο ΟΠΕΚΑ να επικοινωνεί με τον ΕΦΚΑ, όλη η πληροφορία θα είναι πλέον διαθέσιμη προς έλεγχο μέσω του Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος απονομής της σύνταξης σε ανασφάλιστους θα μειωθεί δραστικά