Εξώδικο δήμων και πολιτών για εντονότατη όχληση από τα εργοτάξια του Ελληνικού
- Τι δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου
Δύο Δήμοι -ο Δήμος Γλυφάδας και ο Δήμος Αλίμου- τρεις τοπικοί σύλλογοι, 1.000 κάτοικοι της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Κάτω Ελληνικού, υπογράφουν εξώδικο διαμαρτυρίας για τα σύννεφα σκόνης, τον θόρυβο και το κυκλοφοριακό χάος από τις εργασίες στα εργοτάξια του Ελληνικού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Με το εξώδικο, το οποίο απευθύνεται προς τις κατασκευάστριες εταιρείες -με κοινοποίηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος- τους γνωστοποιούν ότι αν δεν συμμορφωθούν εντός 15 ημερών, όλοι μαζί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας διακοπή εργασιών, αποζημιώσεις και επιβολή όλων των νόμιμων κυρώσεων.
Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί στο μέγεθός της, εάν δεν τη ζήσει. Ο βίος έχει γίνει αβίωτος για τους κατοίκους της γειτνιάζουσας με τα εργοτάξια περιοχής της Γλυφάδας, του Αλίμου, του Κάτω Ελληνικού. Είναι καλοκαίρι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα.
Σε σχετική ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου τονίζει:
«Εξώδικο για το αυτονόητο από 1.000 κατοίκους Γλυφάδας, Αλίμου και Κάτω Ελληνικού, από τους Δήμους Γλυφάδας και Αλίμου και από φορείς της περιοχής.
Όλοι θυμόμαστε πρόσφατα την αφρικανική σκόνη που είχε σκεπάσει σχεδόν την Αττική.
Όλοι θυμόμαστε τη δυσκολία που τα μπαλκόνια μας ήταν χάλια, τα αυτοκίνητα το ίδιο, κ.ά.
Οι κάτοικοι της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Κάτω Ελληνικού, που ζουν πέριξ του παλαιού αεροδρομίου, ζουν ένα παρόμοιο φαινόμενο καθημερινά.
Από τα σύννεφα σκόνης – πάνω από τα όρια του επιτρεπτού – που σηκώνουν διαρκώς τα έργα στο πρώην αεροδρόμιο, τα οποία όλοι θέλουμε να ολοκληρωθούν, με τρόπο βιώσιμο και ισορροπημένο.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και όλοι όσοι ζούμε και κινούμαστε γύρω από τους χώρους αυτούς ζητάμε το αυτονόητο:
Ποιότητα ζωής.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει, στις οποίες τους έχουμε στηρίξει πλήρως, δεν έχουν βρει δυστυχώς ευήκοα ώτα.
Από πέρυσι το φθινόπωρο οι κάτοικοι ζητούν συνάντηση, για να βρεθεί λύση σε πνεύμα καλής θέλησης, με τη Lamda Development – εις μάτην.
Ακόμα και μια προγραμματισμένη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα, ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά.
Σήμερα η διεκδίκηση αυτή αποκτά πλέον άλλη μορφή:
Με εξώδικο διαμαρτυρίας που υπογράφουν 1.000 κάτοικοι που υφίστανται την όχληση από τα έργα, οι Δήμοι μας ασφαλώς, καθώς και φορείς της περιοχής, προς τις κατασκευάστριες εταιρείες με κοινοποίηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος.
Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις, η καθημερινότητα έχει γίνει ανυπόφορη και αβίωτη λόγω σκόνης, θορύβου, δονήσεων, φωτορύπανσης, κυκλοφοριακού χάους και πλήρους αδιαφορίας για τους περιβαλλοντικούς όρους και τις ώρες κοινής ησυχίας.
Όποιος επιθυμεί, μπορεί οποιαδήποτε ώρα οποιασδήποτε ημέρας να κάνει μία βόλτα στους δρόμους μπροστά στις κατοικίες που γειτνιάζουν με το πρώην αεροδρόμιο και θα διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τι ακριβώς συμβαίνει.
Το εξώδικο καλεί τις εταιρείες να εφαρμόσουν άμεσα, χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή, τις προβλέψεις των μελετών και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Αν δεν συμμορφωθούν εντός 15 ημερών, όλοι μαζί θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας διακοπή εργασιών και αποζημιώσεις και επιβολή όλων των νόμιμων κυρώσεων.
Θα υποστηρίξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο αυτό το απόλυτα δίκαιο και εύλογο αίτημα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.
Υπερασπιζόμαστε το κοινό καλό.
Με πίστη ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».