Ημερίδα στο δήμο Ηρακλείου Αττικής
Την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις δράσεις του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη», αλλά και γενικότερα για τις ιατροκοινωνικές δομές (πρόνοιας), πρόληψης και υποστήριξης του Δήμου Ηρακλείου, που διατίθενται σε αυτές τις δύσκολες εποχές, είχαν όσοι παρευρέθησαν στην ημερίδα με θέμα: «Αλληλεγγύη και αυτοβοήθεια: απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη», που διοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής – μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής – η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ», η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας και το Σώμα Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών φορέων για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης, παράλληλα όμως δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιαστούν όλες εκείνες οι υπηρεσίες και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης του Δήμου, τα οποία (οι φορείς) πάγια παρέχονται (προσφέρονται) στους πολίτες, ιδιαίτερα δε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Για τις σχετικές δομές που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μίλησε αναλυτικά η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, εργοθεραπεύτρια, Μαίρη Καραμπέτσου: «η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κάθετα την απαίτηση από τις Κοινωνικές Δομές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και τα προγράμματά τους, αλλά και πόσο ουσιαστικά ανταποκρίνεται η Διεύθυνση με περισσότερες δράσεις αλληλεγγύης, πρόληψης και αντιμετώπισης των θεμάτων που εισήγαγε στη ζωή μας η ανθρωπιστική κρίση.»
Από την πλευρά του Σώματος Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, η υπεύθυνη εθελοντισμού και επικοινωνίας, Ελένη Υφαντή παρουσίασε τις δράσεις του Σώματος στον τομέα υποστήριξης των ευπαθών ατόμων και οικογενειών.
Τα κύρια σημεία του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη» ανέλυσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ, Παναγιώτης Χονδρός, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ», Αγγελική Μεναδιάτου, και το μέλος της Εταιρίας, Γιώργος Κεσίσογλου, αναφέρθηκαν στις ομάδες αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη.
«Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έρχονται να αγκαλιάσουν τον πολίτη σε αυτή τη δύσκολη εποχή», σχολίασε από την πλευρά του, χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Οικονομίδης, μεταφέροντας παράλληλα και σχετικό μήνυμα του δημάρχου της πόλης, Νίκου Μπάμπαλου: «Όλοι μας οφείλουμε να αλληλοστηριζόμαστε με όσα μέσα διαθέτει καθένας μας, με όπλο μας την αισιοδοξία. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιεί δράσεις δίνοντάς στους πολίτες, όχι μόνο τη στήριξη στα απαραίτητα αγαθά όπως είναι η τροφή ή η στέγη αλλά ένα εξίσου σημαντικό αγαθό… την ελπίδα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο που θα συμπεριλαμβάνει την εκπλήρωση των ονείρων που ο καθένας από εμάς έχει “καταγράψει στη λίστα” των επιθυμιών του», το μήνυμα του δημάρχου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες πολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου Αττικής, τα μέλη του Σώματος Εθελοντών, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Δράσεις του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη»
Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη» προσφέρει στους πολίτες που ενδιαφέρονται τη δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχής σε δράσεις όπως:
– Τριήμερα εκπαιδευτικά για το συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη που θα απευθύνονται σε άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης και δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Θα καλυφθούν οι ακόλουθες ενότητες:
α) η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery,
β) ομάδες αυτοβοήθειας: τι είναι, πως οργανώνονται, ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους και ο ρόλος του συντονιστή,
γ) κατάθλιψη,
δ) αυτοκτονικότητα,
ε) το στίγμα και η αντιμετώπιση του.
– Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης (12 τρίωρες συναντήσεις) για άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης συντονίζονται από ειδικούς ψυχικής υγείας και σε αυτές διδάσκονται τεχνικές που έχουν ευρεία εφαρμογή στην καθημερινή ζωή: χαλάρωση και καταπολέμηση του άγχους, έλεγχος των αρνητικών σκέψεων και μείωση των δυσάρεστων συναισθημάτων, αντικατάσταση μη βοηθητικών συνηθειών και ευχάριστη και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου, βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, σωστή οργάνωση για επίτευξη προσωπικών στόχων στη ζωή.
Οι ομάδες αυτοβοήθειας συντονίζονται από εθελοντές – μη ειδικούς που είναι και οι ίδιοι άτομα με εμπειρία με την κατάθλιψη. Στις ομάδες αυτοβοήθειας οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. Πρόκειται δηλαδή για αλληλο-υποστήριξη ομοτίμων.