syneidisi ONline
23.1 C
Athens
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Αφιερωμένη στους δυο μεγάλους κληρικούς της

    Την μνήμη του Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο και του Πρωτοπρεσβύτερου Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου τίμησε η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας

    Μέσα σε ξεχωριστά συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε εφέτος η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, που ήταν αφιερωμένη στους δυο μεγάλους κληρικούς της: τον Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, καθώς συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από της εκδημίας τους εις Κύριον.

    Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

    Το πρώτο μέρος αφορούσε στην τέλεση Ιερού Μνημοσύνου και Αρτοκλασίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ.κ. Γαβριήλ.

    Η όλη εικόνα του ναού ο οποίος ήταν κατάμεστος από πιστούς, ήταν επιβλητική και επίσημη, όπου δέσποζε εξαιρετικά διακοσμημένος και φροντισμένος από την Ιερά Μητρόπολη ο δίσκος του μνημοσύνου των 2 κληρικών:

    Για το κήρυγμα της Κυριακής των Μυροφόρων ο σεβασμιότατος Γαβριήλ παρακάλεσε τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πανοσολογιότατο πατέρα Χρυσόστομο, ο οποίος αναφέρθηκε επανειλημμένα στην εθνικοθρησκευτική προσφορά των 2 κληρικών αλλά και στο έργο της Ένωσης Σπάρτης, που συντηρεί και ανανεώνει τις μνήμες.

    Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεως, στις 11.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε το κυρίως Εορταστικό πρόγραμμα.

    Πρώτος ανέβηκε στο βήμα, εκπρόσωπος της 3ης γενιάς, ο κοσμήτορας του Συλλόγου κ. Κοσμάς Χατόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της Ετήσιας Εορτής.

    Ακολούθησε ο Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους και τόνισε το γιατί η Ένωση στις σημερινές δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα επέλεξε ν ‘ αναφερθεί πάλι στους 2 εμβληματικούς κληρικούς της, οι οποίοι  σηματοδοτούν την  αγωνιώδη πορεία των ξεριζωμένων συμπατριωτών τους και την εγκατάστασή τους στη Νέα Ιωνία το 1923, της πολιτείας δηλαδή που ουσιαστικά ιδρύθηκε από αυτούς, που υπήρξαν οι πρώτες οικιστές της.

    Μετά ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, με την ιδιότητά του και του εκπροσώπου του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου Κων/λεως κ.κ. Βαρθολομαίου απηύθυνε χαιρετισμό, για να τον ακολουθήσει στο βήμα ο πανοσολογιότατος πατήρ Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, ο κ. Στ. Τσερπάνης και εκπρόσωποι των συγγενών των τιμωμένων κληρικών.

    Στη συνέχεια για τον αείμνηστο Πατάρων Μελέτιο μίλησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ και για τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χάρης Σαπουντζάκης.

    Ο κ. Λ. Χριστοδούλου ακολούθως παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των δύο κληρικών και το πρόγραμμα έκλεισε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητρoπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας, υπό τη δ/νση του άρχοντος πρωτοψάλτου κ. Χάρη Νταραβάνογλου, σε εκτέλεση παραδοσιακών τραγουδιών.

    Μετά τη λήξη της εκδήλωσης επίσημοι και κοινό ξεναγήθηκαν στον Εκθεσιακό χώρο, όπου είχε οργανωθεί ειδική έκθεση από τη ζωή των 2 κληρικών ενώ προσφέρθηκε ειδικό γλύκισμα με άρωμα ρόδου.

    Τα εκατοντάδες  μέλη και φίλοι της Ενώσεως έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων για μια ακόμη πολύ επιτυχημένη εκδήλωσή της.

    Πέραν των όσων έχουν αναφερθεί παρέστησαν στην εκδήλωση: ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσολογιότατος Επιφάνιος Αρβανίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου, ο κ. Παν. Μανούρης, εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη», η κ. Δέσπ. Θωμαΐδου, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής», οι αντιδήμαρχοι κυρία Φιλίππα Αθυμαρίτου και κ. Φώτης Τσομπάνογλου, ο δημ σύμβουλος κ. Χρ. Χατζηιωάννου.

    Επίσης παρέστησαν οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των παρακάτω σωματείων και φορέων:

    Από το Σύνδεσμο Αλαγιωτών, ο κ. Γ. Νουβέλογλου και ο κ. Κ. Τσοπανάκης, από το Σύλλογο Σμυρναίων η κ. Ελ. Ανθρακίδου και κ. Χρ. Αθηνάκη, από το Σύλλογο Παρλαλήδων η κ. Ελένη Ταρακζή, από το σύλλογο Νησίου Πισιδίας ο κ. Παλόγλου, από το σύλλογο Μικρασιατών η «Καππαδοκία»η κ. Ζωή Κιλμιλγκόγλου, από τον Ιωνικό Σύνδεσμο, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Κοντίτσης κι ο Επίτ. Πρόεδρος κ. Τάκης Κωστιδάκης, από τη Δ.Ι.Α.Π.Ε ο πρόεδρός της κ. Ιω. Δαρμογιάννης, από το Φ.Ο.Ν.Ι η κ. Αγγ. Παναγιώτου, από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων ο κ. Γεώργιος Μεϊμάρογλου, από τον αθλητικό σύλλογο «Ανατολή», ο πρόεδρός της κ. Κων. Τσαγκαράκης, από της Ένωση Ρουμελιωτών ο πρόεδρός της κ. Αθαν. Ραφτόπουλος.

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα