Η απάντηση του δημάρχου Νέας Ιωνίας στην ανακοίνωση της παράταξης «Εκτός Σχεδίου»
Στην ανακοίνωση της παράταξης «Εκτός Σχεδίου» για την απονομή του χρυσού βραβείου από την “best City Awards” 2017 για την υλοποίηση του καινοτόμου έργου της Γεωθερμίας απάντησε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, εκφράζοντας την έκπληξή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έκπληξη γιατί ενώ το έργο αυτό έχει συζητηθεί και αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, παρουσία και του δημοτικού συμβούλου εκπροσώπου της παράταξης «Εκτός Σχεδίου», η ανακοίνωση είναι γεμάτη ανακρίβειες, ψέμματα, γενικές αναφορές (όσον αφορά και τα οφέλη του έργου) και σκόπιμα συμπεράσματα για τα κίνητρα του δήμου.
Συγκεκριμένα:
Όσον αφορά τη βράβευση του δήμου.
Α) Ναι, υποβάλαμε υποψηφιότητα γιατί πιστεύουμε το έργο που εκτελούμε είναι καινοτόμο και πρωτοποριακό.
Β) Ο δήμος όπως και όλοι οι ΟΤΑ δεν πληρώνουν και δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ, ούτε για τη συμμετοχή ούτε για την παρουσία, ούτε για τη βράβευση, ούτε για κανέναν άλλο λόγο.
Συμπέρασμα: Όλο το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης, που θα μπορούσε να είχε διευκρινισθεί με μια απλή ερώτηση, μπήκε εσκεμμένα στην ανακοίνωση, μόνο και μόνο για να προκαλέσει σύγχυση και να υποβαθμίσει τη βράβευση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο δήμος «αγόρασε» το βραβείο.
2. Όσον αφορά την ουσία του έργου, την ωφελιμότητά του, τη συμβολή του στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του κόστους θέρμανσης, στη μείωση εκπομπών ρύπων.
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας υλοποίησε το έργο «Γεωθερμικό Σύστημα Τηλεκλιματισμού και άλλες Εφαρμογές ΑΠΕ», το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2009−2014» (http://eeagrants.org/, www.eeagrants.gr) και συγκεκριμένα στην Προγραμματική Ενότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία για την περίοδο 2009−2014 προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή μεταξύ των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο οποίος αποτελείται από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα τρία προαναφερθέντα κράτη. Στην Προγραμματική Ενότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 85% από το εν λόγω Πρόγραμμα και κατά 15% από το Ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
O Δήμος Νέας Ιωνίας είναι ο μοναδικός δήμος εντός Αττικής που επιλέχθηκε και εντάχθηκε στο παραπάνω Πρόγραμμα (ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014). Ο προϋπολογισμός του έργου «Γεωθερμικό Σύστημα Τηλεκλιματισμού και άλλες Εφαρμογές ΑΠΕ», ηταν 1.507.365,00 ευρώ και το τελικό κόστος ανήλθε στις 769.512,06 ευρώ.
Συμμετέχοντες Φορείς
Στο έργο συμμετέχουν τέσσερις φορείς της περιοχής:
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας, ως επικεφαλής φορέας και συντονιστής,
Το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα», ένα σημαντικό νοσηλευτικό ίδρυμα με περίπου 300 κλίνες,
Η Στέγη Ανηλίκων Νέας Ιωνίας, παράρτημα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, η οποία σήμερα φιλοξενεί 20 νεαρά άτομα,
Το Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας Νέας Ιωνίας (ΚΕΒΡΕΦΟ), στο οποίο υπάγονται έξι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Αντικείμενο και Πρωτοτυπία του Έργου
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και φιλόδοξο έργο. Η καινοτομία του συνίσταται στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού στο υπέδαφος του Δήμου Νέας Ιωνίας. Αυτή επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση κεντρικού μηχανοστασίου και δικτύου διανομής γεωθερμικής ενέργειας, μέσω του οποίου επιτελείται ο κλιματισμός, η θέρμανση και η παραγωγή ζεστού νερού (ΖΝΧ) στα δημόσια κτήρια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επιπλέον, στα εν λόγω κτήρια εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιακοί συλλέκτες σε αυτά που έχουν αυξημένες ανάγκες ζεστού νερού χρήσης. Επίσης αντικαταστάθηκαν οι συμβατικοί λαμπτήρες φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
Ωφελούμενα Κτήρια και Χρήστες
Συνολικά τα κτήρια στα οποία εγκαταστάθηκαν συστήματα ΑΠΕ είναι εννέα. Αυτά είναι το Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», η Στέγη Ανηλίκων, ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός, ο 4ος – 7ος Παιδικός Σταθμός, το 14ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το 7ο Γυμνάσιο, το 5ο Λύκειο και το Δημαρχείο.
Εκτιμώμενα Οφέλη για τον Δήμο Νέας Ιωνίας
Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια που εκτελούνται οι παρεμβάσεις κατά 58% (επί συνόλου 3.864 MWh/έτος)
Μείωση εκπομπών CO2 κατά 51% (επί συνόλου 1.190 tn/έτος).
Σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων και κτηρίων κατά 58% (περίπου 120.000 € ετησίως)
Συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και στην ενέργεια.
Το έργο παρουσιάστηκε αναλυτικά στο κοινό σε δύο ημερίδες (1/3/2017 και 4/4/2017) που πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, και στις οποίες κανείς εκπρόσωπος της παράταξης Εκτός Σχεδίου δεν εμφανίστηκε, αλλά ούτε και στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τις αντιρρήσεις της. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου www.neaionia.gr
Σημείωση:
Ενημερωτικά, είναι το δεύτερο βραβείο
Που παίρνει ο δήμος, για το ίδιο έργο .
Τον Ιούνιο του 2017 βραβευτήκαμε από
Τον οργανισμό ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.»