syneidisi ONline
33.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Νέο Κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Πεντέλης – Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια     


    Νέο Κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Πεντέλης – Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια     
    Μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο Δήμος Πεντέλης ανακοίνωσε πως έχει υπάρξει νέο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου, στα όρια του Δήμου.
    Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως επειδή η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές στις οποίες θα κυκλοφορήσει ο ιός και θα εμφανισθούν κρούσματα, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια εκ των προτέρων.
    Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν επιμελώς ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
    – Να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά / ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
    – Να μην αφήνουν στάσιμα νερά πουθενά, καθώς εκεί αφήνουν τα αβγά τους τα κουνούπια. Με τον τρόπο αυτό, βοηθούν ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών  αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς τους χώρους.
    – Να ελέγχουν τακτικά και προσεκτικά αυλές, κήπους, βεράντες, ταράτσες, μπαλκόνια, για ύπαρξη εστιών στάσιμων νερών, για να εξαλείψουν τις εστίες αυτές.
    – Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό: να αναποδογυρίζονται ή να καλύπτονται ή να ανανεώνεται το νερό τους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
    – Να καθαρίζονται οι υδρορροές και τα λούκια.
    – Να γίνεται τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων και άλλα δοχεία
    Προσοχή: Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
    Επίσης σας ενημερώνουμε ότι:
    – Ο Δήμος Πεντέλης από τον Μάρτιο του 2026 πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενους στοχευμένους ψεκασμούς για την προστασία προνυμφών και κουνουπιών, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σε πλατείες, παιδικές χαρές και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
    – Αντίστοιχα ψεκασμοί γίνονται και από την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Βόρειου  Τομέα Αθηνών στα ρέματα που διασχίζουν το Δήμο μας.
    Το υπ.αρ.1084371  24/08/2026 έγγραφο της Περιφέρειας μας ενημερώνει για τον 13ο κύκλο εφαρμογών στο πλαίσιο προγράμματος  καταπολέμησης των κουνουπιών  στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών για το έτος 2026, που θα υλοποιηθεί την Τρίτη 01/09/2026 στα κατωτέρω σημεία :
    Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης:
    – Ρέμα Δουκίσσης Πλακεντίας
    – Ρέμα της Ιεράς Μονής Πεντέλης
    – Ρέματα της περιοχής Καλισσίων
    – Ρέμα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος
    Δημοτική Κοινότητα Νέας Πεντέλης:
    – Ρέμα Νέας Πεντέλης
    – Ρέμα Αγίου Σίλα μέχρι τον Ποδονίφτη
    Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων:
    – Ρέμα Θήρας
    – Ρέμα Αγίας Μαρίνας
    – Ρέμα Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων μέχρι τον Ποδονίφτη (κτήμα Αλεξανδράτου)
    – Ρέμα Αγίου Ιωάννου Σαλιγκαρίου Μελισσίων
    – Ρέμα Τσιμπρικίδη
    – Ρέμα Μελπομένης.
    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα

    ΔημοσιεύσειςΔημοσίευση ΔιακήρυξηςΑναγγελία Γάμου