syneidisi ONline
33.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επιβεβαιωμένο κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου (και) στη Μεταμόρφωση – Άμεσα μέτρα από τον Δήμο


    Επιβεβαιωμένο κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου (και) στη Μεταμόρφωση – Άμεσα μέτρα από τον Δήμο

    Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, μετά από ενημέρωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής και την καταγραφή από τον ΕΟΔΥ επιβεβαιωμένου κρούσματος Ιού του Δυτικού Νείλου εντός των διοικητικών ορίων του, ενεργοποίησε άμεσα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα Δημόσιας Υγείας.
    Στο σημείο όπου καταγράφηκε το κρούσμα πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ για το Σάββατο 29 Αυγούστου 2026, από τις 07:00 έως τις 13:00, έχει προγραμματιστεί έκτακτη προνυμφοκτονία και ακμαιοκτονία σε ακτίνα 300 μέτρων από το σημείο καταγραφής.
    Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές σε φρεάτια ομβρίων και πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Παράλληλα, ο Δήμος έχει ολοκληρώσει την απομάκρυνση στάσιμων νερών από συντριβάνια και έχουν δοθεί οδηγίες για την αποφυγή συγκέντρωσης στάσιμων νερών στο Δημοτικό Κοιμητήριο.
    Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής έχει πραγματοποιήσει ακμαιοκτονία στις 19 Αυγούστου και έχει προγραμματίσει νέα εφαρμογή στις 2 Σεπτεμβρίου, σε περιοχές όπως ο Κηφισός και τα ρέματα Κατσαούνη, Δαμάσκου, Σωκράτους, Ι. Κόττου και Περσεφόνης, καθώς και στο ρέμα δίπλα στο Δημοτικό Κοιμητήριο.
    Ο Δήμος Μεταμόρφωσης επισημαίνει ότι υλοποιεί πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε ήδη εντατικοποιήσει τις εφαρμογές λόγω της συρροής επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όμορους Δήμους.
    Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι πολίτες καλούνται:
    • Να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, σήτες, κουνουπιέρες και κατάλληλο ρουχισμό.
    • Να μην αφήνουν στάσιμα νερά σε αυλές, μπαλκόνια, πιατάκια γλαστρών, δοχεία και κουβάδες.
    • Να αδειάζουν ή να ανανεώνουν τακτικά το νερό σε δοχεία και ποτίστρες.
    • Να διατηρούν καθαρούς τους χώρους όπου μπορεί να συγκεντρώνεται νερό.
    • Να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στα μέτρα προστασίας τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
    Η αντιμετώπιση του Ιού του Δυτικού Νείλου απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τη συνεργασία των πολιτών, ώστε να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα

    ΔημοσιεύσειςΔημοσίευση ΔιακήρυξηςΑναγγελία Γάμου